Poolse coalitie uitgebreid met populist Lepper

Polens regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft gisteren formeel een coalitieakkoord getekend met de radicale boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging) en met een deel van de ultra-katholieke Liga van Poolse Families (LPR). Andrzej Lepper, de omstreden leider van Samoobrona, wordt vicepremier van Polen.

Maar daarmee is de Poolse politiek niet uit de verlammende impasse die nu al zeven maanden duurt. PiS komt nog steeds 13 zetels te kort voor een meerderheid in het parlement.

Volgens analisten is de kans op vervroegde verkiezingen niet geweken, maar de discussie hierover zal waarschijnlijk pas weer oplaaien na het bezoek van paus Benedict XVI, eind mei. Het is het eerste bezoek van de nieuwe paus aan Polen en PiS heeft er een erezaak van gemaakt dat er in die periode niet wordt gekibbeld.

De komende weken moet ook blijken of de regering de komst van Samoobrona kan verwerken. Minister Stefan Meller van Buitenlandse Zaken heeft eerder gedreigd dat hij uit de regering zal stappen als Lepper toetreedt. En minister van Financiën Zita Gilowska heeft in het verleden haar afkeer van deze grofgebekte populist nooit verborgen.

Leppers boerenpartij krijgt drie ministeries toebedeeld: landbouw, sociale zaken en een nieuw ministerie, voor Maritieme Zaken. Kazimierz Marcinkiewicz blijft aan als premier. Samoobrona was in 2004 tegen Polens toetreding tot de Europese Unie, maar heeft zijn houding nu gematigd om deel te kunnen nemen aan de regeringscoalitie. In het nieuwe akkoord staat dat de regering zich zal inzetten voor een sterke positie binnen de Europese Unie en vaart wil zetten achter het inlopen van de achterstand op 'oude' lidstaten.

Om de financiële markten gerust te stellen belooft de coalitie niet aan de onafhankelijkheid van de Centrale Bank te zullen komen. Maar de wetgeving met betrekking tot dit instituut zal wel wat worden gewijzigd. De regering wil dat de Centrale Bank een beleid voert dat meer op economische groei en minder op inflatiebestrijding is gericht.

PiS won de parlementsverkiezingen vorig jaar met een kleine marge, maar raakte meteen in conflict met het liberale Burgerplatform, tweede partij in de Sejm en logische coalitiepartner. Sindsdien probeert PiS kleinere partijen binnen de coalitie halen.