Poetin verbaast met verplaatsen gasroute

Pijpleiding bij Bajkalmeer is plotseling van de baan.

President houdt nu wel rekening met zoetwaterbron.

Op de dag dat Rusland de ecologische catastrofe in Tsjernobyl herdacht, heeft president Poetin tot een dramatische beleidsverandering besloten: de nieuwe Russische oliepijpleiding naar het Verre Oosten zal niet vlak langs de oever van het ecologisch gevoelige Bajkalmeer lopen.

Poetin kreeg in het Siberische Tomsk een presentatie over de route van de nieuwe oliepijpleiding van 4.118 kilometer. Het Russische pijpleidingenmonopolie Transneft plande de route vlak langs het Bajkalmeer, 's werelds diepste zoetwatermeer, dat 20 procent van de zoetwatervoorraad van de wereld bevat. Poetin stond op na een presentatie van de geoloog Lavjorov, die meende dat de oliepijpleiding veertig kilometer noordelijker moest lopen.

Poetin: “De route moet inderdaad verder naar het noorden dan is gepland. Zelfs bij de kleinste, miniemste kans dat het Bajkalmeer vervuild raakt, moeten we aan toekomstige generaties denken. We dienen er alles aan te doen dat gevaar niet te minimaliseren, maar te elimineren.“

Vorig jaar juli haalde Poetin fel uit naar milieubewegingen, die hij beschouwde als saboteurs met duistere belangen. Hij had daarbij juist deze kwestie op het oog. Transneft koos daarop de voordeligste route langs Bajkal. Toen het ecologische controle-agentschap Rostechnadzor bezwaar maakte, werd dat orgaan uitgebreid met 34 plooibare wetenschappers, en tegenstanders werd geadviseerd zich ziek te melden. Daarna werd het traject wel goedgekeurd.

Directeur Wainstok van Transneft oogde beduusd in Siberië. “Een kwartier geleden werd een besluit genomen dat de economie van dit project fundamenteel verandert“, zei hij. Maar: “Ik stel bevelen niet ter discussie.“ Volgens een woordvoerder kan Transneft rustig 2.300 kilometer pijpleiding aanleggen terwijl een deel ervan terug naar de tekentafel gaat.

Greenpeace en het Wereldnatuurfonds, de belangrijkste tegenstanders van het project, reageerden uitgelaten. In maart bereikten ze dat de bouw van een olieterminal aan het eind van de route werd afgewezen. Die was in de ongerepte Pervozjnajabaai gepland, twee kilometer in zee.

Poetin verkondigde zijn besluit om de route van de pijpleiding te verleggen op het moment dat de Duitse bondskanselier Merkel met de top van het Duitse zakenleven in Tomsk was voor een tweedaagse ontmoeting. Merkel noemde Rusland een “strategische partner' van Duitsland.

    • Coen van Zwol