Pas verschenen

Paul Gellings: De vulkaan en het meisje. De Geus, 190 blz. € 19,90

Een invalide man leidt op een Caraïbisch vulkaaneiland een teruggetrokken bestaan als pompbediende. Als hij de berichten leest over de vuurwerkramp in Enchede, zijn voormalige woonplaats, dringt het verleden zich aan hem op en raakt hij in een crisis. Derde roman van schrijver en stadsdichter van Zwolle Paul Gellings (1953).

Arthur Langeveld: Russische literatuur in een notendop Alles wat je altijd wilde weten. Bert Bakker, 128 blz. € 9,95

Overzicht van tien eeuwen Russische literatuur samengesteld door Arthur Langeveld, docent Russische taal en literatuur aan de Universiteit Utrecht en recensent van NRC Handelsblad.

Dyonélio Machado: De muizen (Os Ratos). Vert. Harrie Lemmens, Coppens & Frenks, 166 blz. € 24,95

Gokken, roulette, lotto, op allerlei manieren probeert een berooide ambtenaar aan geld te komen voor melk voor vrouw en kind. Uiteindelijk leent hij het bedrag van een vriend. Dan wordt hij bang het geld aan de muizen te verliezen. Roman uit 1934 van de Braziliaanse schrijver Dyonélio Machado (1895-1985). Volgens de uitgeverij wordt De muizen gezien als een van de belangrijkste romans uit de tweede fase van het Braziliaanse modernisme.

Ibrahim Selman: Tedere zielen. Prometheus, 236 blz. € 18,95Suïcidale patiënte en psychiater raken verstrikt in een erotisch spel waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Derde roman van de Nederlands-Koerdische auteur en filmmaker Ibrahim Selman (1952).

Suïcidale patiënte en psychiater raken verstrikt in een erotisch spel waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Derde roman van de Nederlands-Koerdische auteur en filmmaker Ibrahim Selman (1952).

Hans Tentije: Uit zoveel duisternis. De Harmonie, 82 blz. € 14,75Poëziebundel van Hans Tentije (1944) met onder andere een negendelige cyclus gebaseerd op de Metamorfosen van Ovidius. Voor de bundel Deze oogopslag ontving Tentije in 2005 de Guido Gezelle-prijs.

Poëziebundel van Hans Tentije (1944) met onder andere een negendelige cyclus gebaseerd op de Metamorfosen van Ovidius. Voor de bundel Deze oogopslag ontving Tentije in 2005 de Guido Gezelle-prijs.

Koos van Zomeren: Nog in morgens gemeten Nieuw Herwijns dagboek. De Arbeiderspers, 316 blz. € 16,95

In 1958 begint in de Herwijnse polder de ruilverkaveling. Door deze ingreep zou het dorp in de Betuwe worden losgerukt uit zijn omgeving. Koos van Zomeren beziet de tijd van vóór de ruilverkaveling.

NON-FICTIE

Bernard Mandeville: De wereld gaat aan deugd ten onder. Vert. Arne C. Jansen, Lemniscaat, 306 blz. € 25,95 tot 1 juni daarna € 29,95

‘Door rekening te houden met menselijke gebreken of zelfs daarvan te profiteren, kan de samenleving een stuk soepeler verlopen’ volgens de verlichtingsdenker van Nederlandse afkomst, arts en politiek filosoof Bernard Mandeville (1670-1733). Dit eerste deel in het Verzameld werk bevat onder meer het gedicht De morrende korf en drie essays uit De fabel en de bijen, gevolgd door Een bescheiden verdediging van openbare bordelen.

L. M. de Rijk: Religie, normen, waarden Een kritische blik op een maatschappelijk debat. Bert Bakker, 304 blz. € 19,95

Studie van classicus-taalfilosoof L. M. de Rijk (1924), emeritus-hoogleraar te Leiden, waarin hij op een wijsgerige manier inzicht geeft in de problematiek van het hedendaagse debat over de funderingen van stelsels van normen en waarden.

Paul Rosenmöller: Ik loop dus ik besta Toppers en amateurs over hun passie voor hardlopen. Prometheus, 208 blz. € 12,50

Persoonlijke ervaringen over het hoe, wanneer en het waarom van hardlopen, samengesteld en ingeleid door Paul Rosenmöler. Verhalen van onder andere Kader Abdolah, Thomas Acda, Ellen van Langen en Paul Witteman. De royalty’s van de auteur gaan naar de Stichting Jongeren en Kanker (info: www.stichtingjongerenenkanker.nl).