Oranjesoep met Turks accent

Nodig: 1 l kippenbouillon500 g bospeen200 g rode linzen125 ml Turkse yoghurt4 eetl. fijngehakte verse muntblaadjesca. 1 theel. harissa uit een tubezout

Een recept voor een koninginnedagsoep die zowel warm als koud kan worden gegeten. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in twee of drie stukken. Leg de linzen in een zeef en spoel ze af. Breng de bouillon aan de kook. Doe linzen in de bouillon en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Doe na 10 minuten de stukken wortel bij de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur en kook linzen en wortels in een gesloten pan nog eens een minuut of tien.

Roer intussen in een kom de yoghurt en fijngehakte munt door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout. Pureer de gare linzen en wortels met behulp van een staafmixer in de soep. Breng de soep op smaak met zout en een beetje harissa. Harissa is een pittig Noord-Afrikaans kruidenmengsel dat onder andere wordt gemaakt van fijngemalen hete pepers, knoflook en kummel. Harissa is als poeder en als puree, in tubes, te koop.

Schep de oranje soep in kommen of diepe borden en voorzie de soep van een lepel munt-yoghurt. Alle ingrediënten in het kader hierboven zijn te koop in Turkse en/of Marokkaanse winkels en bij een goedgesorteerde groenteman. In plaats van rode linzen kunnen ook gele linzen worden gebruikt. Gele linzen hebben een langere kooktijd en zijn pas na circa driekwart uur gaar. Maak van deze soep eventueel een vegetarische soep door de kippenbouillon door kruidenbouillon te vervangen

.

Anne Scheepmaker

Morgen: zoete aardappelpuree.

    • Anne Scheepmaker