Onweer in je hart

Op nummer 9 van de Top-50 staat deze week het nummer Thunder In My Heart. Op 42 staat het liedje Dreams.

Leo Sayer Leo Sayer heeft met zijn Thunder In My Heart al op nummer één in Engeland gestaan foto via www.leosayer.com

Onbekende namen, zou je denken. Het eerste is gezongen door Leo Sayer, het tweede door Stevie Nicks. Leuk voor ze dat ze met een eerste single meteen in de hitparade belanden. Die Stevie Nicks moet nog op gang komen, maar Leo Sayer heeft met zijn Thunder In My Heart al op nummer één in Engeland gestaan.

Maar, verrassing: Leo Sayer en Stevie Nicks zijn al heel lang bezig, en zijn ooit heel beroemd geweest. Deze liedjes maakten ze toevallig allebei in 1977. Inmiddels zijn Nicks en Sayer een jaar of zestig. Ze maken geen muziek meer, ze doen waarschijnlijk veel aan yoga en maken lange wandelingen met de hond.

Tot hun eigen verbazing zijn die oude liedjes ineens aangepast aan de moderne tijd. Dat werd gedaan door een paar slimme dj's: Meck en Deep Dish. Het verschil tussen de jaren zeventig en de jaren-nul zit hem vooral in het tempo. In de jaren zeventig dansten de hippies met wijde armgebaren, en schudden ze langzaam hun lange haar. Tegenwoordig dansen de meeste mensen sneller. Dus toen die dj's de liedjes van Stevie en Leo eenmaal ontdekt hadden, hoefden ze er niet zo veel aan te doen: beetje sneller, wat eigentijds gesuis erbij, en klaar is kees.

De nummers gaan allebei over liefde. Stevie maakt zich boos en zingt: “Je zult me nog wel gaan missen, luister maar naar je eenzame hartslag“ (Listen carefully to the sound/ Of your loneliness like a heartbeat). Leo is verliefd, zíjn hart slaat alsof het onweert (I feel a thunder in my heart that I can't control).

Toch kun je je afvragen hoe Leo Sayer en Stevie Nicks dit vinden. Toen zij hun liedjes maakten, konden ze niet bedenken dat ze ooit “geremixt' zouden worden - ze wisten niet eens wat het was. Nu hebben ze ineens hits met liefdesliedjes over mensen die ze misschien al lang vergeten zijn.

En zo staan ze in de hitlijst, tussen fonkelnieuwe zangeressen en vervaarlijke rappers - die had je in 1977 ook nog niet. Leo Sayer en Stevie Nicks in de Top-50: het is alsof je in de cadeau-shop een antieke Griekse vaas tegenkomt.

    • Hester Carvalho