Onmogelijke oefening in het opschorten van ongeloof

Het is een mooi idee om een vader (geboren in 1932) en een dochter (geboren in 1981) een briefwisseling te laten schrijven tussen een jongen die in 1944 in Amsterdam de oorlog meemaakt en een meisje dat in 2005 worstelt met de dingen van de dag.

Linderboek Anna Woltz en Wout Woltz, Post uit de oorlog, 10+, 153 blz., Leopold, 12,95 euro
Linderboek Anna Woltz en Wout Woltz, Post uit de oorlog, 10+, 153 blz., Leopold, 12,95 euro

In Post uit de oorlog schrijft voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad Wout Woltz de brieven van de 12-jarige Willem die later journalist wil worden. Voormalig gymnasium-meisje Anna Woltz schrijft de brieven van het gymnasium-meisje Danja. Danja is net verhuisd van de Betuwe naar Amsterdam en woont nu in het huis waar vroeger Willem woonde.

Het zijn mooie brieven. Willem schrijft levendig over het dagelijks leven in een bezette stad, hoe sommigen bijvoorbeeld “dakhaas' eten en lezen bij het licht van een fietsdynamo (terwijl een familielid trapt). Danja schrijft heel lenig over puber-perikelen.

Door de brieven van Willem gaat Danja haar eigen leven steeds meer relativeren. De briefwisseling verloopt via een groen metalen doosje dat Danja achter een spant op zolder heeft gevonden.

Tijdreizen is in jeugdromans een beproefd middel om het verleden levend te maken. Maar in Post uit de oorlog doen de auteurs een wel erg groot beroep op de bereidwilligheid van de lezer om mee te gaan in dit magische verschijnsel.

“Willem, we zijn de nieuwe Harry Potter! Onze brieven kunnen tijdreizen! We hebben een tijdsluis/magische poort/vouw in de tijd/tijdmachine/betoverd doosje gevonden!' zo had Danja haar eerste brief aan Willem willen beginnen, maar dat doet ze niet, want “Willem zat midden in een oorlog, en dat was belangrijker dan welke magie ook'.

Als ze haar geheim later aan een vriend vertelt, zegt die: “Dat zou RTL Boulevard moeten weten, of het journaal - o nee, dat mocht niet' - en dat was dan weer dat.

Nergens in het boek zoeken Danja of Willem ook maar naar het begin van een verklaring. Als Danja op het einde van het boek ook nog eens ingrijpt in het verleden, dan is dat voor de lezer een welhaast onmogelijke oefening in het opschorten van het ongeloof.

Kinderboek Anna Woltz en Wout Woltz, Post uit de oorlog, 10+, 153 blz., Leopold, 12,95 euro
    • Monique Snoeijen