Onderduiken, vliegen of vluchten voor de massa

Koninginnedag betekent vooral dat je geplet wordtin een mensenmassa.

Voor wie dat wil voorkomen zijn er manieren om het feestgedruis te vermijden.

Vlieg zo hoog mogelijk boven de menselijke mierenhoop uit... Een ballon met een door de Parijse kunstenaar Quarez ontworpen kunstwerk, vraagt Aandacht voor het gerenoveerde Rotterdamse Oogziekenhuis .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 5 april 2005
Vlieg zo hoog mogelijk boven de menselijke mierenhoop uit... Een ballon met een door de Parijse kunstenaar Quarez ontworpen kunstwerk, vraagt Aandacht voor het gerenoveerde Rotterdamse Oogziekenhuis .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 5 april 2005 Mentzel, Vincent

Koninginnedag doet jaar in, jaar uit een aanslag op het fysieke gestel. Trommelvliezen en stembanden krijgen het te verduren, dronkenschap, verdrukking, oververmoeidheid en tekenen van depressie dan wel promiscuïteit liggen op de loer. Hoe vermijd je lichamelijk letsel op Koninginnedag?

1 Stijg er bovenuit. Kijk neer op het gepeupel vanuit een luchballon. A3 Ballon heeft opstijgplaatsen van Gouda tot Deventer, maar kan je twee uur voor zonsondergang zelfs in je eigen achtertuin komen ophalen. Waar de reis naartoe voert, is afhankelijk van de windrichting. Een paar toplocaties in het luchtruim zijn helaas verboden terrein: Amsterdam (wegens de nabijheid van Schiphol) en de Hofstad (wegens de nabijheid van de zee). Na de landing in een willekeurig weiland worden alle ballonvaarders volgens traditioneel gebruik in de adelstand van het luchtruim verheven. Daar wordt met champagne op geproost, toch nog een beetje feest. Prijzen vanaf 132 euro per persoon.

2 Duik ervoor onder. Neem een duik in het Oostvoornse Meer onder leiding van duikschool Get Wet uit Den Haag. Voor 80 euro heb je een uitrusting en een instructeur tot je beschikking voor twee duiken van een uur. In het meer zweef je gewichtloos rond in een wereld zonder slingers en fanfares. En passant kom je grote haringen en forellen tegen, onderwater-kunstwerken als een SRV-wagen, een tunnelsysteem uit een zwembad en het wrak van het schip uit de film “Amsterdamned', dat hier ook werd opgenomen. Meld je aan op www.getwet.nl en mail je lengte, gewicht, schoen- en handschoenmaat door.

3 Wees de mol. Ook bekend als vluchtplaats voor Limburgers die niet van carnaval houden: de Sint Pietersberg. In de twintigduizend gangen met een totale lengte van 200 kilometer kun je nog absolute duisternis en totale stilte ervaren.

Gidsen geven rondleidingen door de mergelgrotten, die de afgelopen 700 jaar ontstaan zijn voor de winning van kalksteen. Daarvan werden huizen, kerken en stadsmuren gebouwd. De rondleiding (maar 3,95 euro) biedt slechts een tijdelijke ontsnapping aan het feestgedruis: na een uur sta je weer buiten. Alleen Maastrichtenaren die een examen routekennis hebben afgelegd, mogen zo lang binnenblijven als ze willen; probeer er dus zo eentje aan te klampen. Vergeet niet trui en muts mee te nemen, want het is er koud.

4 Beleef het virtueel. Wel in de oranjesfeer komen, maar niet onder de voet willen worden gelopen? Dat kan. Haal een kratje bier in huis, schilder je wangen rood wit blauw en zet de computer aan. Bezoek de vrijmarkt op www.marktplaats.nl. Of feliciteer de koningin op de site www.koninginnedag.net (opgericht omdat Hare Koninklijke Hoogheid zelf geen e-mailadres schijnt te hebben). En als je per se wilt weten wat er in de Kalverstraat gebeurt: webcams zijn te vinden op bijvoorbeeld www.promootjestad.nl. Schakel naar gelieven over op de Grote Markt in Groningen of het strand van Scheveningen.

5 Vlucht ervoor weg. Mocht je jezelf toch onverhoopt aantreffen in het feestgedruis en er halverwege de dag schoon genoeg van hebben: verlaat het land! Neem een enkeltje Schiphol en meld je bij Holland International, vertrekhal 2 op Schiphol. Twee tot drie uur van tevoren kun je nog een last minute vlucht boeken naar Spanje, Griekenland of een willekeurige andere bestemming. L'Tur had, toen deze krant het checkte, Tunesië, Kos en Berlijn in de aanbieding met prijzen vanaf 107 euro - hier wel een dag van tevoren boeken op www.ltur.nl. Als vliegen niet lukt: Thalys heeft last minute aanbiedingen naar Parijs om 16:56 uur (eerste klas voor 76 euro) en naar Brussel om 12:56 uur (eerste klas voor 33 euro). Laatste optie: sluit je aan bij medevluchters op www.hitchhikers.org, of www.liftcentrale.nlfr.com en rijd (zo goed als) gratis mee. Ver, ver de landsgrenzen over.

Meer weten over het ontvluchten van het oranjegevoel?

Stijgen: www.ballonvaren.com Duiken: www.getwet.nl Mollen: www.vvvmaastricht.nl Vluchten: www.ltur.nl of bijvoorbeeld www.hitchhikers.org

    • Maartje Duin