Olmert sluit akkoord over coalitie Israël

De Israëlische interim-premier Ehud Olmert heeft zijn nieuwe regering, die 'de definitieve grenzen van de staat Israël met een joodse meerderheid gaat vaststellen', bijna rond.

De partij van Olmert, Kadima, sloot gisteren een akkoord met de Arbeidspartij van Amir Peretz, die in de nieuwe regering zelf minister van Defensie zal worden.

Eerder al besloten Kadima en nieuwkomer Gil (de partij van de gepensioneerden, onder leiding van de voormalige Mossad-agent Eitan) één blok te vormen in het parlement. Kadima, Arbeidspartij en Gil komen samen op 55 zetels. Om aan een meerderheid te komen, worden de ultra-orthodoxe partijen Shas (12 zetels) en Verenigde Torah (6 zetels) bij de regering betrokken.

De onderhandelingen met Shas worden vandaag afgerond. De 'Russen' van Israel Beiteinu blijven buiten de regering, omdat partijleider Avigdor Lieberman niet wil meewerken aan de ontmanteling van nederzettingen en hij bovendien het middelpunt is van een onderzoek naar corruptie.

Van de 28 ministersposten gaan er 12 naar Kadima en 7 naar de Arbeidspartij. Kadima levert onder anderen de premier (Olmert) en de ministers van Buitenlandse Zaken (Livni), Financiën (Hirschon), de Arbeidspartij krijgt onder meer Defensie (Peretz), Onderwijs, Toerisme en Landbouw.

In de Arbeidspartij is ophef ontstaan omdat enkele ministerskandidaten zich gepasseerd voelen en de portefeuilleverdeling nadelig vinden voor hun partij. Peretz (vakbondsleider en ex-sergeant) zou volgens zijn critici niet gekwalificeerd zijn om het defensieapparaat te besturen. Het is voor het eerst in jaren dat op deze post geen ex-generaal wordt benoemd.

De rest van de portefeuilles wordt verdeeld over de Gepensioneerden Partij en Shas. De ultra-orthodoxen krijgen waarschijnlijk Telecommunicatie, zodat zij de talrijke ultra-orthodoxe radiostations, nu nog piraten, kunnen legaliseren. Ook heeft Shas gedaan gekregen dat de bezuinigingen op speciaal onderwijs en de bijstandsuitkeringen worden opgeschort.

Het hoofdbestanddeel van het programma van de nieuwe regering is Olmerts plan om de grenzen van Israël definitief vast te stellen. Behalve de formele annexatie van de Jordaanvallei en Oost-Jeruzalem houdt dat in dat de honderden legale en illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden 'geconvergeerd' in grote blokken, omsloten door de scheidingsmuur. Kleine, illegale nederzettingen en buitenposten zullen worden opgeheven op de Westelijke Jordaanoever, die door Israël sinds 1967 wordt bezet. Meteen na de vorming van zijn regering zal Olmert zijn plannen voor de Westelijke Jordaanoever in Washington bespreken met president Bush.