Meer hygiëne in operatiekamer: 90 pct minder wondinfectie

Rotterdam. Negentig procent van de wondinfecties die ontstaan na operaties kan voorkomen worden als de hygiëne in de operatiekamer wordt verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek waar medisch wetenschapper dr. Bas Knobben deze week in Groningen op promoveerde. Een verbeterd ventilatiesysteem in de operatiekamer verminderde het aantal bacteriële besmettingen met de helft. Streng toezicht op het gedrag van personeel in de operatiekamer bracht de besmettingen met nog eens de helft terug. Het Groningse ziekenhuis liet een moderner ventilatiesysteem voor de operatiekamers aanleggen, dat voorkwam al de helft van de besmettingen. En activiteiten in de operatiekamer als rondlopen en deuren openen werden beperkt. Anesthesisten, die normaal gesproken van de ene operatie naar de andere lopen, kregen een ander rooster.