M'brough verrassend langs Steaua

De strijd om de UEFA Cup gaat op 10 mei in Eindhoven tussen de Engelse middenmoter Middlesbrough en de Spaanse subtopper Sevilla. Beide clubs bereikten gisteren de finale.

Jimmy Hasselbaink in duel met Dorin Goian van Steaua Boekarest. Foto AP Middlesbrough's Jimmy Floyd Hasselbaink, right, tussles with Steaua Bucharest's Dorin Goian during their UEFA Cup semi-final second leg match at the Riverside Stadium Middlesbrough England, Thursday April. 27, 2006. (AP Photo/Scott Heppell)
Jimmy Hasselbaink in duel met Dorin Goian van Steaua Boekarest. Foto AP Middlesbrough's Jimmy Floyd Hasselbaink, right, tussles with Steaua Bucharest's Dorin Goian during their UEFA Cup semi-final second leg match at the Riverside Stadium Middlesbrough England, Thursday April. 27, 2006. (AP Photo/Scott Heppell) Associated Press

Sevilla schakelde in de halve finale het Duitse Schalke 04 uit. Na een 0-0 gelijkspel in Gelsenkirchen werd het in Sevilla 1-0 voor de Spaanse ploeg. Middlesbrough plaatste zich door een wonderbaarlijke 4-2 overwinning op het Roemeense Steaua Boekarest voor de eindstrijd.

Het scoreverloop in Engeland was bizar. Middlesbrough, met de Nederlanders Jimmy Hasselbaink en George Boateng in de gelederen, moest een nederlaag van 1-0 in Boekarest goed maken. Na een half uur leek die missie nog onmogelijk. De Engelsen keken toen al tegen een 2-0 achterstand aan door treffers van Nicolae Dica en Dorin Goian. Nog voor rust verkleinde de Italiaan Massimo Maccarone de achterstand. Halverwege de tweede helft gaf de Australische international Mark Viduka de aanhang in het uitverkochte Riversidestadion en coach Steve McLaren hoop door gelijk te maken.

Door doelpunten van verdediger Chris Riggott en weer Maccarone kwam Middlesbrough op 4-2 uit, wat voldoende was om de Roemenen uit te schakelen. Tegen Basel was Maccarone in de kwartfinale ook al de held nadat hij verantwoordelijk was geweest voor de 4-1. In Zwitserland was de eerste wedstrijd op 2-0 geëindigd.

Zowel Boateng als Hasselbaink stond gisteren in de basis en beiden kregen ook een gele kaart die echter niet tot schorsingen leiden. Het duurde bijna tot middernacht voordat Middlesbrough, dertiende in de Engelse competitie, wist wie op 10 mei de tegenstander in Eindhoven wordt. In de reguliere speeltijd tussen tussen Sevilla en Schalke 04 waren beide ploegen niet tot scoren gekomen.

In de eerste verlenging besliste Sevilla, waar oud-Ajacied Julièn Escudé in de verdediging staat, het duel door een fraai doelpunt van invaller Antonio Puerta. Schalke probeerde de winnende treffer nog wel af te dwingen, maar was in de tweede helft van de verlenging alleen met een kopbal van Bordon gevaarlijk.

Het stadion van TOP Oss is vanavond voor de eerste keer in de geschiedenis van de club uitverkocht. Alle 4.375 kaartjes voor de derde en beslissende wedstrijd tegen NAC in de play-offs, zijn al verkocht. Het derde duel is nodig doordat de eerste twee wedstrijden tussen beide clubs gelijk eindigden. De winnaar van het beslissingsduel plaatst zich voor de finale van de play-offs. Daarin is Helmond Sport of FC Volendam de tegenstander. De winnaar speelt komend seizoen in de eredivisie.