Lagere winst Blokker

Winkelbedrijf Blokker Holding (Blokker, Marskramer, Bart Smit, Xenos) heeft vorig jaar 9 procent minder winst behaald. Het bedrijf met 2.678 winkels in dertien landen en 23.000 werknemers had naar eigen zeggen last van een laag consumentenvertrouwen in Europa.

Op een omzet van 2,3 miljard euro boekte Blokker Holding een winst van 110,6 miljoen euro. De omzet bleef vrijwel gelijk, maar de winstmarge daalde, zo maakte het concern gisteren bekend.

Sinds afgelopen najaar herstelt de koopbereidheid van de Nederlandse consument weer. Ook over het eerste kwartaal van dit jaar is de directie tevreden. 'De omzet in het nieuwe boekjaar laat bij de meeste winkelketens in Nederland een positieve ontwikkeling zien', schrijft het bedrijf. Over het buitenland is het concern terughoudender. Eenderde van de omzet behaalt Blokker Holding buiten Nederland.

Het best draaiden de winkelketens Blokker, Leen Bakker en Xenos. Tegenvallende resultaten waren er bij Intertoys, Marskramer, Bart Smit en Tuincentrum Overvecht.

Dit jaar viert Blokker zijn 110-jarig bestaan. Deze verjaardag gaat gepaard met veel acties die de consument 'zullen prikkelen naar deze aloude, maar zeer vitale en actuele winkelketen te komen', aldus het bedrijf.