Koud op Koninginnedag

Een lagedrukgebied afkomstig vanaf de Noordzee veroorzaakt een paar koude en wisselvallige dagen. Wanneer dit systeem begin volgende week in activiteit afneemt en daarna ook nog eens de wind naar het zuiden draait, wordt het een stuk warmer.

Koninginnedag 2006 staat echter in het teken van wisselvallig en kil weer. Vanavond en vannacht is het op een enkele bui in de noordoostelijke helft van het land droog. Met 3 tot 6 graden is het wel koud en bovendien staat er ook nog een frisse noordwestenwind.

Ook zaterdag waait er een koude noordwestenwind. Langs de kust is de wind vrij krachtig, kracht vijf. Boven land waait er een overwegend matige wind, kracht vier. De zon weet af en toe door te breken al komen er al vrij snel buien tot onwikkeling. Een enkel exemplaar geeft ook hagel of onweer. De meeste buien trekken over het noorden en oosten. Bij dit alles stijgt de temperatuur naar 10 of 11 graden, ruim onder de norm voor eind april.

Ook zondag vallen er buien en is het nog altijd fris, vanaf maandag begint de temperatuur langzaam op te lopen en nemen de buien in aantal af. Met het draaien van de wind naar een zuidelijke richting wordt warmere lucht aangevoerd, zodat het woensdag 17 tot 21 graden wordt. Na een paar onbestendige dagen wordt het dus in de loop van de volgende week volop lente.