Kabinet nog verdeeld over A6/A9

Het kabinet wil een nieuwe verbindingsweg tussen de A6 en de A9 maar is sterk verdeeld over welke variant hiervoor het beste is. Minister Peijs (Verkeer, CDA) wil het liefst de zogenoemde korte tunnelvariant onder het Naardermeer door. Haar woordvoerder benadrukt dat 'er geen concreet besluit is'.

De onderlinge verdeeldheid is de afgelopen twee weken duidelijk geworden in discussies met diverse betrokken partijen. Vorige week woensdag bespraken de vier meest betrokken ministers het plan: Peijs, Dekker (VROM, VVD), Zalm (Financien, VVD) en Veerman (Landbouw, CDA). Gisteren was er op het ministerie van Verkeer en Waterstaat overleg met provinciale en gemeentelijke bestuurders.

Het formele besluit over de nieuwe verbinding zal pas in juni worden genomen. Tevens zal het kabinet dan aangeven welke variant de voorkeur heeft. De ministers Zalm en Veerman voelen tot nu toe niets voor de tunnelvariant.

De mogelijkheid van een nieuwe verbindingsweg wordt al langer onderzocht in het kader van de zogenoemde planstudie naar verbetering van de bereikbaarheid in het gebied tussen Schiphol en Almere. De korte tunnelweg waar minister Peijs op aanstuurt kost naar schatting ruim 4 miljard euro en wordt vooral door de werkgeversorganisaties VNO/NCW geprogageerd.

De vereniging Natuurmonumenten is hier fel tegen omdat deze oplossing inclusief de aan- en afvoerwegen enkele kilometers aantasting van het natuurgebied tot gevolg hebben.