James Bond als broekje

Waarom zijn er zo weinig goede actieverhalen voor jongens? De Engelse schrijver, acteur en televisiemaker Charlie Higson is verbaasd. Veel jongens houden nu eenmaal van actie en geweld, meent hij.

Charlie Higson Als kind had Charlie Higson een hekel aan boeken over jongens zoals hij, die gewone dingen deden: “Ik las liever boeken die mij meenamen op avontuur. Ik heb nu zelf drie jongens van zeven, elf en dertien en heb me altijd voorgenomen voor hen een thriller te schrijven.“ Charlie Higson heeft woord gehouden. Hij schreef Missie Silverfin, een avonturenverhaal dat tot de laatste bladzij spannend is. Hoofdpersoon is de 13-jarige James Bond Charlie Higson: “Missie Silverfin', Pimento. 383 blz. 14,95. In sept. verschijnt de vertaling van deel 2: “Bloodfever'. Zie ook: www.pimentokinderboeken.nl

“Kijk maar naar de computerspelletjes die ze doen, naar de films en televisieprogramma's die populair zijn“, zegt hij. Als kind had Charlie Higson een hekel aan boeken over jongens zoals hij, die gewone dingen deden: “Ik las liever boeken die mij meenamen op avontuur. Ik heb nu zelf drie jongens van zeven, elf en dertien en heb me altijd voorgenomen voor hen een thriller te schrijven.“

Charlie Higson heeft woord gehouden. Hij schreef Missie Silverfin, een avonturenverhaal dat tot de laatste bladzij spannend is. Hoofdpersoon is de 13-jarige James Bond, die tijdens een schoolvakantie in Schotland ontdekt hoe een rijke Amerikaan in een afgelegen kasteel duistere experimenten uitvoert met mensen en dieren. Het boek, dat in Engeland en Amerika veel succes heeft, is het eerste van een vijfdelige serie, die in zo'n 25 landen zal verschijnen. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Missie Silverfin is de schrijver een dag in Amsterdam om journalisten te ontvangen.

Higson groeide op in de jaren zestig van de vorige eeuw. James Bond was toen de grootste held die er bestond, vertelt hij. De superspion is een romanpersonage, verzonnen door de Engelse schrijver Ian Fleming, die leefde van 1908 tot 1964. Maar geheim agent 007, zoals James Bonds spionnennaam is, werd vooral wereldberoemd dankzij de films die van de verhalen zijn gemaakt.

Charlie Higson: “Toen ik vier, vijf jaar oud was, zag ik mijn eerste Bondfilm. Ik vond het prachtig: James Bond was de held die altijd won.“

Later begon Higson zelf thrillers voor volwassenen te schrijven. Een paar jaar geleden vroeg de uitgever van Ian Fleming hem of hij voor kinderen een serie over de jonge Bond wilde maken. “Het is een fantastische opdracht. Ik moet natuurlijk rekening houden met Fleming. Er moet, net als in zijn boeken, een superschurk in voorkomen. Er is ook een mooi meisje. James moet gevangengenomen worden en ontsnappen. Maar omdat zijn boeken over de volwassen James gaan, kon ik zelf bedenken wat voor jongen hij is geweest. Ik wilde dat hij een gewone aardige jongen was, geen spion. De bedoeling is dat alle boeken zich deels afspelen op de Engelse kostschool Eton in de jaren dertig van de vorige eeuw.“

Het Schotse landschap in Missie Silverfin verwijst naar Flemings Schotse voorouders. In het meer dat wordt beschreven, Loch Silverfin, wemelt het van bloeddorstige alen. Glibberige griezels die mensen aanvallen. Higson: “Ik had gevaarlijke dieren nodig die niet bij Fleming voorkomen. Het was ook lastig een nieuwe schurk te bedenken. Toen ik bezig was aan het boek las ik het voor aan mijn jongens om te zien of het werkte. Als James Bond een slechterik ontmoette, riepen ze: o vermoord hem! Ik krijg enthousiaste reacties, van kinderen en van ouders die schrijven dat hun kind door mijn boek weer is gaan lezen.“

Charlie Higson: “Missie Silverfin', Pimento. 383 blz. 14,95. In sept. verschijnt de vertaling van deel 2: “Bloodfever'. Zie ook: www.pimentokinderboeken.nl

    • Noor Hellmann