in de marge

Nederland trilt. Het begon met de elektrische tandenborstels. Daarmee nodigde je, walsend over je gebit, het geluid van een stofzuiger je hoofd binnen. En de illusie dat je de grondigheid van de grote tandartsbeurt evenaarde. Uiteindelijk reageerde de tandarts niet enthousiast op deze tandenborstel, want te 'eroderend'.

De M3Power, halverwege de handgreep zit het aan/uit-knopje, scheermes van Gillette op batterijen

Toen kwam Oral-B met een elektrische tandenstoker. Die trilt, iets subtieler en belooft de interdentale ruimte vrij van plaque te maken. Een andere, bevriende tandarts bezag met enige bevreemding dit apparaat, probeerde het uit en constateerde: 'Werkt net zo goed als een tandenstoker. Maar is wel veel duurder.' Na een paar maanden gaf de elektrische tandenstoker de geest. Dat maakt tril-wantrouwig.

Onlangs stuurde Gillette een mesje op. Of eigenlijk niet een mesje, maar een heel scheersysteem, inhoudende mes, bus scheergel voor voor en busje balsem voor toe. We hebben het over de M3Power-Nitro: 'het eerste batterij-aangedreven scheersysteem'. U raadt het, de M3Power trilt.

Gillette: 'Gezichtsharen groeien in verschillende richtingen. Mannen maken dan ook vaak meerdere scheerbewegingen om een glad resultaat te krijgen. Zet de M3Power aan en het kleine motortje stuurt microtrillingen naar de mesjes.' Wat er dan gebeurt, vertelt Gillette niet, maar het resultaat van de 'scheerbewegingen' zou vallen onder de noemer 'gladst, grondigst en meest comfortabel'.

De gel en de balsem hebben gebruikers gevonden die de substantie en bijbehorende geur wel waarderen. Maar de M3Power blijft vooralsnog in het wastafelkastje, klaar voor gebruik. Want het moet gezegd, dit apparaatje scheert glad, grondig en is comfortabel. Een heerlijk gevoel, dat trillen op je wang 's ochtends.

Hans Moll

Adviesprijs M3Power 17 euro. Scheermesjes ruim 12 euro per vier stuks.

    • Hans Moll