In alle vuilnisbakken in Almere kunnen bommen zitten

“Loopt u door de winkelstraat, dat is de gezellige route“, zei de aardige meneer bij het station in Almere. Ik was ter plaatse om te inspecteren of Almere 1. veilig genoeg en 2. enthousiast genoeg is om de koningin morgen te ontvangen.

Volgens berichten waren er in Almere allerhande hoeken en gaten waar terroristen in zouden kunnen kruipen. En ik had gelezen dat er in Almere geen “Oranjestructuur' was. Dus: te weinig kinderen die lelijke tekeningen wilden maken voor Beatrix, te weinig oudjes die langs de route op klapstoelen wilden zitten, te weinig spontane homo's die een zoen op de wang van de koningin wilden planten.

Toen vriendin E., zelf afkomstig uit de polder, mij ook nog vertelde dat de allergrootste H&M van Nederland in Almere staat, wist ik het zeker: ik moest daar op inspectie. Was het er veilig, was het Oranjestructureel gezien wel in de haak, en hoe groot was die H&M wel niet?

Veiligheid eerst. Ik deed een vuilnisbakkencontrole, want in vuilnisbakken kunnen bommen zitten, dat weten we allemaal. Almere kent vele vuilnisbakken, met daarop intrigerende stickers. Op de sticker staat een afbeelding van een vuilnisbak met daarin een paraplu. Daardoorheen staat een rood kruis. Almeerders hebben kennelijk de neiging om vuilnisbakken als paraplubak te gebruiken. En dat mag niet! Ik vond de stickers mysterieus genoeg om elke terrorist van zijn à propos te brengen.

Dan de Oranjestructuur. Met een opschrijfboekje liep ik langs de Almeerse winkels. Almere is een winkelwalhalla. Ik overdrijf niet: het woord “walhalla' gebruiken ze zelf op officiële affiches om het nieuwe stadshart aan te prijzen. Ik noteerde: oranje ondergoed bij de lingeriewinkel en oranje hoeden bij Piet Kerkhof. Verder deed alleen de winkel Lekker & Laag aan Koninginnedag, met allemaal aanbiedinkjes, waaronder Brugse beenham voor 9,90 euro per kilo. Dat was een goede deal, maar ik vond het niet feestelijk genoeg. De Oranjestructuur moet veel strakker in Almere, te beginnen bij de winkeliers.

Om bij te komen van de schrik, ging ik maar naar die enorme H&M, ook in het stadshart. De H&M leek me nogal klein, maar misschien was dat gezichtsbedrog. “Is dit de grootste H&M van Nederland?“ vroeg ik aan een winkelmeisje. “Nee, die zit in Amsterdam“, zei ze. Ook dat nog. Ik wens de koningin veel succes in het walhalla.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius