Hoesthallucinatie

Hoestdrank met dextromethorfan werkt in hoge dosis hallucinerend. Het raakt ook in Nederland bekend onder mensen die met drugs experimenteren. Het VPRO-radioprogramma Noorderlicht meldde dat eind maart.

Maar als hoestdrank werkt het helemaal niet, schrijft het Geneesmiddelenbulletin in zijn meinummer. En daarom kan de verkoop maar beter worden verboden - zeker de vrije verkoop, zonder recept. De hoestdranken doen niet waarvoor ze worden verkocht en er bestaat een “risico van misbruik met soms letale afloop', schrijft het Geneesmiddelenbulletin, een periodiek dat rationeel geneesmiddelengebruik wil bevorderen.

Hoestdranken met dextromethorfan zijn onder verschillende merknamen bij de drogist te koop. Het Farmacotherapeutisch Kompas noemt: Dampo Bij Droge Hoest; Darolan prikkeldempend; Dextromethorfan Stroop; Pectofree en Vicks vaposiroop.

In de Verenigde Staten is dextromethorfan al langer als drug populair, vooral onder de naam DXM. Gebruikers schrijven dat ze gaan zweven en dat de omgeving om hen heen golft. Bij flinke dosering vloeit de kracht weg uit armen en benen. De hallucinerende werking komt bij een dosering van vijf tot twintig keer de aanbevolen antihoestdosis. Zie voor verdere receptuur het internet. In de VS zijn er doden bij gevallen.

Hoestdranken met dextromethorfan, schrijft het Geneesmiddelenbulletin, zijn sinds 1974 in Nederland te koop. In het verleden is er ooit één onderzoek gedaan waarin de hoestdempende werking bij kinderen bewezen werd geacht. Gemeten aan moderne maatstaven deugde de onderzoeksmethode echter niet. De Amerikaanse vereniging van kinderartsen adviseert tegen hoestdranken met dextromethorfan bij kinderen. “Maar in de wintermaanden vliegen ze uit de winkelschappen“, schrijft de British Medical Journal in een samenvatting van een beter uitgevoerd onderzoek naar dextromethorfan. Ouders van 's nacht hoestende kinderen hielden voor dat onderzoek de last bij die hun kind en zijzelf (verstoorde nachtrust) hadden van het gehoest, tijdens een nacht zónder hoestdrank. Daarna kwam er een nacht met hoestdrank die nepmiddel (placebo) of antihoestmedicijn bevatte. De overlastscore daalde aanzienlijk (van 19,8 naar 8,9 op een schaal van 30), maar antihoestmedicijnen en placebo waren niet van elkaar te onderscheiden.

Het is een verbluffend resultaat, waarin weer eens de kracht van placebo's wordt aangetoond. Maar placebo's veroorzaken geen hallucinaties en er gaat niemand aan dood.

Wim Köhler beschrijft in deze rubriek werking en risico van een medicijn.

    • Wim Köhler