Hoe je leven verandert als je bijna helemaal blind wordt

Wat zou je liever willen zijn: doof of blind? Raaf heeft de vraag vroeger wel eens aan zijn moeder gesteld. Nu stelt hij zichzelf de vraag: wat is erger, je leven lang blind zijn of na twaalf jaar blind worden? In Blikschade vertelt Lieneke Dijkzeul hoe het leven van Raaf verandert als hij plotseling een oogziekte krijgt die hem (bijna helemaal) blind zal maken.

kinderboek Lieneke Dijkzeul, Blikschade, 9+, 93 blz., Lemniscaat, 3,95

Dijkzeul schrijft al meer dan vijftien jaar voor kinderen, maar vorig jaar viel ze opeens op met Aan de bal: over de Afrikaanse Rahmane voor wie een Europese carrière als profvoetballer de enige manier is om zichzelf en zijn familie een betere toekomst te geven. Dijkzeul gaf een rijke beschrijving van het Afrika van Rahmane waar de jongens op blote voeten voetballen.

Raaf uit Blikschade is, net als Rahmane, een jongen die versneld volwassen wordt, omdat zijn toekomst opeens een wending neemt. Maar nu Dijkzeul een wereld dichtbij beschrijft, het eiland Texel, is haar verhaal schraal en voorspelbaar.

Wie een boek leest over een jongen die blind wordt, hoopt daar observaties in te vinden die hij zelf niet bedacht zou kunnen hebben, en die dus verder gaan dan de ontdekking dat je een schelp ook kan bekijken door te voelen dat de buitenkant ribbels heeft en de binnenkant glad is.

Bovendien zijn de dialogen tussen hoofdpersoon Raaf en de jongens van het blindeninstituut, die hij toevallig op het eiland ontmoet, wel heel erg uitgeschreven en tamelijk uitleggerig.

Dijkzeul is wel sterk als ze de veranderende relatie tussen Raaf en zijn ouders beschrijft. Dan is de spanning onderhuids en zijn de dialogen interessant. Bijvoorbeeld in een ruzie tussen Raaf en zijn vader, waarin Raaf blijft volhouden dat hij niet naar een blindenschool wil. “Dus je schopt me het eiland af', zei Raaf schor. (...) “Klopt. (...) Ik wil dat je alle kansen krijgt die er zijn overgebleven. Ik wil dat je iets maakt van je leven, en als ik je daarvoor van het eiland af moet schoppen, dan doe ik dat.'

Blikschade is verschenen in de Lemniscaat Kids-reeks die als doel heeft jonge lezers kennis te laten maken met grote kinderboekenschrijvers. Maar wie Lieneke Dijkzeul wil leren kennen als een sober maar beeldend vertelster, die kan beter Aan de bal lezen.

kinderboek

Lieneke Dijkzeul, Blikschade,

9+, 93 blz., Lemniscaat, 3,95

    • Monique Snoeijen