het beeld

Veel programmaseries beleven eind april al hun laatste aflevering. Hilversum gaat de langste zomerstop aller tijden in. Het is tijd voor de fruitschaal, die de appels en peren van de maanden maart en april weegt.

De doorgaans zwaar scorende documentairereeksen (De Donderdag Documentaire, Tegenlicht, Het uur van de wolf, Dokwerk, Dokument) haalden dit keer geen notering, mede door het grote aantal aankopen van wisselend niveau. Net onder de eerste vijf eindigden de thema-avond Misdaad en straf (VPRO) en de driedelige documentaire Een klasse apart (RVU) over onderwijs aan moeilijk lerende kinderen.

5(-) Koefnoen (AVRO). Het met een Zilveren Nipkowschijf bekroonde satirische programma wordt nog steeds beter en zal zichzelf volgend seizoen vast weer overtreffen. Past in de trend van media die onophoudelijk elkaar citeren en becommentariëren. Hoogtepunt: de scherpe imitatie door Paul Groot van Matthijs van Nieuwkerk als presentator van De wereld draait door.

4(-) Evelien (Net5). Luchtig, aangenaam damesamusement naar de gelijknamige columns van Martin Bril. Kim van Kooten is de ideale vertolkster van het levensgevoel van Amsterdam-Zuid, van een huisvrouw en moeder die bijna alles heeft wat haar hartje begeert behalve een sterke persoonlijkheid. Over het algemeen raak en economisch geregisseerd door Rita Horst.

3 (4) Van Speijk (Talpa). De door Pollo de Pimentel gecreëerde politieserie over een bureau in de Amsterdamse wijk De Baarsjes vertoonde in de laatste afleveringen weer een stijgende lijn. Niet alleen werd er soms verbazend subtiel geacteerd, maar ook in verstandige, veelvormige, soms voor meerdere interpretaties vatbare scripts ingespeeld op de gecompliceerde realiteit van een stad vol migranten, met Turkse maffia, machtsbeluste wethouders en bemoeizuchtige anti-discriminatiebureaus. Een heel enkel keer sprak zelfs Freud een woordje mee. De verrassing van dit dramaseizoen.

2(2) De toekomst (VPRO). Korte futuristische verkenningen blijven van hoog gemiddeld niveau. Sterke vormgeving, originele invalshoeken en zinnige voorspellingen. De beste afleveringen waren De terroriste (Robert Oey) en Warme verhalen voor bij de centrale verwarming (Lernert Engelberts en Michiel van Erp, over de stroomstoring in Haaksbergen).

1(1) De wereld draait door (VARA). Elke vooravond is het feest en gebeurt er van alles in dit meestal door Matthijs van Nieuwkerk gepresenteerde actuele programma over cultuur, media, sport en lifestyle. Snel, geestig, oorspronkelijk en onmisbaar voor verslaafden aan de waan van de dag. Ook vervangers Claudia de Breij en Astrid Joosten blijven meer dan overeind in ijzersterke formule en onder alerte redactie. Maar Van Nieuwkerk is uniek met zijn korte, snelle en bijna altijd terzake doende tussenvraagjes, plaagstootjes en liefde voor lijstjes, winnaars en verliezers ('beste Nederlandse voetballers aller tijden: Cruijff. Van Basten. Van Hanegem. Neeskens. Rijkaard.').

De laatste weken behoorden alle gasten tot de A-categorie. Youp van 't Hek, Jan Blokker, Kees van Kooten, Guus Hiddink, DJ Tiësto: iedereen voelt zich op z'n gemak in deze arena. De rubrieken De jakhalzen (jongehondenjournalistiek) en Café De Wereld (geanimeerde satire) zijn goed, kunnen beter.

    • Hans Beerekamp