Flirten vanuit de auto

Als de zon ondergaat in de Iraanse hoofdstad Teheran, wordt het pas echt druk op “Jordan street'. Auto's gevuld met jongens en meisjes cruisen de lange straat op en neer. Omdat clubs en bars verboden zijn in Iran en je op feestjes thuis vaak dezelfde mensen tegenkomt, heeft de Teheraanse incrowd besloten dat Jordan de liefdeslaan is van de miljoenenstad. Autoramen gaan open, telefoonnummers worden afgegeven en het gas weer ingedrukt. Dat is nog eens wat anders dan internetdaten.

Vorige jaar maakte een lokale Iraanse popzanger illegaal een lied over de straat. “Jongens, meisjes, jongens, meisjes, wat is de Jordan-straat nu helemaal?! Iedere minuut wordt er wel een hart in stukken gebroken“, zong hij.

Het nummer was natuurlijk een hit en het werd veel nog drukker op de Jordan-straat. Ik kan het weten, want ik sta er vaak vast in het verkeer. Helaas vraagt nooit iemand om mijn nummer, misschien komt dat omdat mijn vrouw altijd achter het stuur zit. Binnenkort ga ik alleen én met de luidsprekers op 10. Dat hoort zo. Naast Iraanse popmuziek van eigen bodem (officieel verboden door de autoriteiten), Iraanse zangers uit de Verenigde Staten (ook verboden), klinken 50 Cent en Tiësto (duivels).

Nu is er niets nieuws aan Jordan, verschillende generaties hebben elkaar op deze manier ontmoet. De haarstijlen van de jongens veranderen - dit jaar wordt lang haar met veel gel de lucht in gekamd - de verplichte hoofddoeken van de meisjes ook: vorige zomer was die extreem kort, een soort shawl. Van de winter werden ze weer juist erg groot, met bloemen erop. Maar altijd laten ze vele plukken haar zien. Dat is spannend en sexy. En nog iets, meisjes geven net zo makkelijk hun nummer als de jongens.

Als er iets veranderd is dit jaar, is het de komst van de nieuwe president Mahmoud Ahmadinejad. Niet dat hij zelf op en neer rijdt over Jordan, hij zou liever dood gevonden worden dan zich over te geven aan dat soort decadente lusten. Men vreesde dat hij een harde campagne zou gaan voeren tegen losbandige, “westerse', jongeren. Maar nee, het nieuws is dat Ahmadinejad heeft besloten dat Iraanse vrouwen niet gedwongen kunnen worden hun hoofddoek op de juist wijze - lees: zonder haar te laten zien - te dragen. Prettig te weten dat er tenminste geflirt kan worden in de hoofddoek die op dat moment in de mode is.

Thomas Erdbrink

Meer van Thomas: onzemaninteheran.nl

    • Thomas Erdbrink