Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Engelse voetbalbond wil coach Scolari uit Brazilië

De Braziliaanse Luiz Felipe Scolari, nu nog bondscoach van Portugal, moet na het wereldkampioenschap voetbal van komende zomer coach van het Engelse nationale elftal worden.

Dat is de inzet van functionarissen van de Engelse bond die op het ogenblik in Lissabon besprekingen voeren met de Portugese voetbalbond. Het probleem is volgens de Britse media dat Scolari met zijn huidige werkgever heeft afgesproken geen besprekingen over een nieuw contract te voeren tot het wereldkampioenschap in Duitsland achter de rug is. Zowel Engeland als Portugal neemt daaraan deel. Portugese voetbalbestuurders ontkenden gisteren dan ook dat er gesprekken gevoerd zijn.

Het contract van Scolari met de Portugezen loopt na het WK af. Ook de huidige coach van Engeland, de Zweed Sven Göran Eriksson, stapt komende zomer op. Voor Scolari zou een transfer naar Engeland financieel gezien heel lucratief kunnen zijn. Eriksson, die voor een handvol schandalen in de media heeft gezorgd en zijn contract niet helemaal uitdient, krijgt vijf miljoen pond (7,5 miljoen euro) per jaar, veel meer dan Scolari nu in Lissabon verdient.

De Engelsen kennen de 57-jarige Scolari goed. In 2002 was hij coach van Brazilië, dat Engeland bij het WK de voet in de kwartfinales dwars zette en vervolgens wereldkampioen werd. Twee jaar later versloeg Portugal met Scolari als coach Engeland bij het Europese kampioenschap in Portugal eveneens in de kwartfinales.

Het nieuws dat het Engelse team waarschijnlijk opnieuw een buitenlandse bondscoach krijgt, is niet overal met instemming begroet. Velen vonden het tijd om de leiding weer eens in handen te leggen van een Engelsman. Critici wijzen er op dat het Engels van Scolari verre van volmaakt is, waardoor het lastig voor hem kan zijn met de spelers te communiceren.