Eiselin creëert een eigen en onvergetelijk personage

“Alles aan mij is ik, en nog eens ik', luidt het aan Toon Tellegen ontleende motto in De 1001 geheimen van Eva Zout, het nieuwste kinderboek van Judith Eiselin. Een beter motto had Eiselin niet kunnen kiezen voor dit “huis-tuin-en-keukenverhaal' over een buitengewoon meisje, dat ongewoon gewoon door Eiselin wordt verteld. Was Eiselin in haar debuut De ogen van Jesleia nog enigszins zoekende naar genre en stijl, in De 1001 geheimen van Eva Zout laat ze bij monde van Eva Zout haar eigen stem spreken en heeft ze een eigen(zinnig) onvergetelijk personage gecreëerd, dat doet denken aan meisjeskarakters als Guus Kuijers en Polleke.

kinderboek Judith Eiselin, De 1001 geheimen van Eva Zout Querido, 10+

De roodharige Eva Zout heet eigenlijk Benschop, maar omdat haar vriendin Eva Peper heet wordt ze door haar klasgenootjes Zout genoemd, een aardige vondst, die Eiselin gebruikt voor enkele goed gekozen woordgrapjes als het “Peper -en Zoutstelletje'. Ook Eiselins eenvoudige maar sprekende beelden en korte zinnen zijn zorgvuldig geformuleerd en passen een elfjarige.

Eva's eigenzinnigheid uit zich door haar “wonderlijk krachtige fantasie'. Ze dagdroomt heerlijke dromen: over haar toekomstige leven als spion en de geheimen van de wereld. Maar “spioneren is wel moeilijk. (...) Voor je het weet word je verrast'. Want mensen doen zich vaak anders voor dan ze zijn, weet én ervaart Eva aan den lijve. Bijvoorbeeld wanneer Eva ontdekt dat haar moeder wellicht zwanger is. En bijvoorbeeld wanneer Eva vermoedt dat haar vader een andere vrouw bemint.

De kracht van het boek zit erin dat Eva deze ondraaglijke gedachte nergens letterlijk uitspreekt, terwijl je wel Eva's verontrustheid en verdriet voelt. Haar suggestieve, terloopse observaties en onafgemaakte gedachtes creëren spanning en bevestigen hoe ondoorgrondelijk het alledaagse leven kan zijn.

Het belangrijkste geheim dat Eva onthult is dat “alles altijd verandert' en dat het grootste geheim in ieders uniciteit schuilt. In Eva's woorden: “Weet je dat je in de spiegel verkeerd om bent? [] We hebben omgedraaide ogen en onze oren zitten andersom, in het echt.' Anders gezegd: “Alles aan mij is ik, en nog eens ik'. Dat geldt voor iedereen, maar bovenal voor Eva Zout en Judith Eiselin, die buitengewoon knap in het hoofd van een elfjarig meisje is gekropen en haar een unieke stem heeft gegeven die veel kinderen zal aanspreken.

kinderboek

Judith Eiselin, De 1001 geheimen van Eva Zout

Querido, 10+

    • Mirjam Noorduijn