Een blik in het spiegeltje voor het vrede wordt

Een vrouw in het Nepalese dorpje Butwal, 230 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kathmandu, maakt zich op naar een bijeenkomst te gaan van maoïstische rebellen. De maoïsten houden grote delen van het platteland onder controle, zoals hier in de afgelegen grensstreek met India. Gisteren kondigden ze een eenzijdig staakt-het-vuren af met het regeringsleger voor de duur van drie maanden. De politieke partijen in Nepal hebben opgelucht gereageerd. Zij waren eerder deze week akkoord gegaan met het voorstel van de Nepalese koning Gyanendra om, na hevige straatprotesten, het parlement zijn democratische bevoegdheden terug te geven. Tot gisteren wezen de maoïsten de concessie van de koning af. Ze vinden eigenlijk dat hij helemaal moet vertrekken. Nu zeggen de maoïsten mee te willen werken aan het vredesproces. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe premier Girija Prasad Koirala. Koirala is een oudgediende in de Nepalese politiek. Hij is 85 jaar en een kettingroker. Gisteren lag hij wegens ernstige ademhalingsproblemen ziek te bed in het huis van zijn dochter.

Een blik in het spiegeltje voor het vrede wordt Butwal. Een vrouw in het Nepalese dorpje Butwal, 230 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kathmandu, maakt zich op naar een bijeenkomst te gaan van maoïstische rebellen. De maoïsten houden grote delen van het platteland onder controle, zoals hier in de afgelegen grensstreek met India. Gisteren kondigden ze een eenzijdig staakt-het-vuren af met het regeringsleger voor de duur van drie maanden. De politieke partijen in Nepal hebben opgelucht gereageerd. Zij waren eerder deze week akkoord gegaan met het voorstel van de Nepalese koning Gyanendra om, na hevige straatprotesten, het parlement zijn democratische bevoegdheden terug te geven. Tot gisteren wezen de maoïsten de concessie van de koning af. Ze vinden eigenlijk dat hij helemaal moet vertrekken. Nu zeggen de maoïsten mee te willen werken aan het vredesproces. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe premier Girija Prasad Koirala. Koirala is een oudgediende in de Nepalese politiek. Hij is 85 jaar en een kettingroker. Gisteren lag hij wegens ernstige ademhalingsproblemen ziek te bed in het huis van zijn dochter. (AP) Foto AP, Manish Swarup A woman Maoist rebel looks at herself in a mirror before moving on for a gathering of fellow rebels in a village near Butwal, 230 kilometers (144 miles) from Katmandu, Nepal, Thursday, April 27, 2006. Nepal's communist rebels declared a three-month halt in attacks Thursday, lifting a key burden on the new government poised to take control after weeks of bloody protests forced the king to reinstate parliament. (AP Photo/Manish Swarup) Associated Press