Duits herstel nog zwak

De Duitse economie bloeit langzaam op, maar het economische herstel is nog niet zo krachtig dat de al jaren aanhoudend hoge werkloosheid substantieel daalt. Dat blijkt uit cijfers en prognoses die gisteren in Berlijn en Neurenberg gepresenteerd werden. Deze maand waren in Duitsland 4,79 miljoen mensen als werkzoekend geregistreerd, ruim 260.000 minder dan een jaar geleden. Het werkloosheidspercentage daalde met 0,5 procentpunt tot 11,5 procent.

De daling is hoofdzakelijk te danken aan seizoensinvloeden. Het aantal vacatures neemt toe. In de herfst zocht 10 procent van de Duitse ondernemingen nieuw personeel, nu is dat 20 procent. 'Ondanks optimistische signalen is een toename van de werkgelegenheid nog niet in zicht', aldus de directeur van de Duitse arbeidsbureaus, Frank-Jürgen Weise. De arbeidsbureaus hopen dat de werkloosheid in de loop van de zomer ook structureel zal afnemen.

Het optimisme is deels ingegeven door de traditionele voorjaarsrapportage van de zes toonaangevende economische onderzoeksinstellingen. De 'zes' gaan uit van een economische groei van 1,8 procent voor dit jaar. Vorig jaar groeide de Duitse economie slechts met 0,9 procent. De economen durfden in het najaar niet meer dan 1,2 procent groei te voorspellen. Uit het rapport blijkt dat de Duitse economie stabieler wordt. Voorheen leunde Duitsland vooral op een sterke export. Vorig jaar was de buitenlandse handel goed voor tweederde van de economische groei. Nu trekken ook de investeringen, onder andere in de bouwsector, weer aan.