Drugstest Groningse studenten

De twee grootste Groningse studentenverenigingen, Albertus Magnus en Vindicat, gaan leden op harddrugs testen als die van gebruik worden verdacht. Dat bevestigden beide verenigingen vanmorgen.

'We konden niets doen tegen drugsgebruik, nu wel', zegt Jori Kreule, vice-voorzitter van Albertus Magnus. De invoering volgt na aanbeveling van de voorzitter van de Adviescommissie Introductietijden van de Rijksuniversiteit Groningen, toxicoloog D. Uges. Die gaf het advies omdat hij zich zorgen maakt over het toenemend gebruik van vooral cocaïne. Kreule denkt dat er binnen de verenigingen niet veel wordt gebruikt. 'Maar het is naïef te denken dat het helemaal niet gebeurt.'

De test, die via mondvocht wordt afgenomen, toont heroïne, cocaïne, speed en xtc aan. Leden worden alleen getest bij 'zware verdenking', aldus Kreule. Iedereen is verplicht mee te werken. Betrapte leden worden bij Vindicat meestal voor drie maanden geschorst, royement is er de maximale straf. Bij Albertus Magnus volgt direct royement. Er is wel recht op een second opinion met een urinetest .

Kreule benadrukt dat invoering van de test, die twintig euro per keer kost, vooral als preventie dient. 'We gaan zeker geen heksenjacht voeren. We hopen slechts dat van de test een afschrikwekkende werking uitgaat.'