Debatteren met Rita? Welnee

Mark Rutte is al net zo beschaafd als voormalig presidentskandidaat Kerry

Wat hij nodig heeft is een strenge adviseur, zodat hij Rita Verdonk leert aanpakken.

Ik zag Rutte onlangs in Buitenhof verschijnen. Het was inmiddels bekend geworden dat zijn concurrente Rita Verdonk de VVD-top in staat acht tot frauduleuze handelingen bij het verwerken van de stemmen. Zij wil een eigen waarnemer, iemand die haar op de verkiezingsdag opbelt en zegt: “Ik heb het zelf gezien, Zalm en Hoogervorst lopen steeds met stapels formulieren naar de wc.“

Rutte lag in de peilingen onder VVD-kiezers ruim vijftig procent op zijn concurrente achter, hield de interviewer hem voor, maar op een vraag over Rita's rare wantrouwen zei hij desondanks alleen maar: “Als dat haar comfort geeft, doe het dan.“

Op dat moment moest ik vooral aan John Kerry terugdenken, die beleefde, sympathieke, welsprekende Amerikaanse presidentskandidaat van twee jaar geleden. Dagelijks werd hij door de propagandamachine van George Bush tot in al zijn vezels beledigd en belasterd. Hij was een linkse softie, hij had geen, jawel, daadkracht, hij had gelogen over zijn dappere oorlogsverleden, hij zou Amerika rechtstreeks uitleveren aan Osama bin Laden et cetera.

Kerry liet het allemaal gelaten over zich heengaan. Blijf waardig, zei hij tegen zichzelf, speel de zelfbeheerste, toekomstige staatsman “die erboven staat“ en oproept tot “een faire strijd zonder moddergooien“.

Elke avond zag ik op de Amerikaanse tv-stations hoe hij zich groothield bij optredens en debatten. En ja, in die debatten wás hij de betere. Maar met tv-debatten win je doorgaans geen verkiezingen.

Wat Rutte nodig heeft is een strenge adviseur, net zo streng als Kay van de Linde die nu tegen Rita Verdonk zegt: “Debatteren met Rutte? Ben je gek, zo min mogelijk. Laat 'm maar bungelen, hij heeft jou nodig, niet andersom.“

“Het is afgelopen met al die lievigheid“, zou zo'n adviseur tegen Rutte zeggen. “Het is oorlog, Mark, je politieke toekomst staat op het spel. Zij verwijt jou gebrek aan daadkracht, goed, dan verwijt jij háár gebrek aan visie. Vanaf nu pak je haar waar je haar pakken kunt. Homo's terug naar Iran? Zeg dat je er niet over zou piekeren! Voeg eraan toe dat het voor degeloofwaardigheid van een minister beter is als zij de Kamer niet herhaaldelijk verkeerd voorlicht. Wijs erop dat zo'n minister niet het zielige slachtoffer moet uithangen als zij stevig wordt aangepakt.“

“Ach, als dat Rita comfort geeft...“ zal Rutte zeggen. “Nee, Mark, jij stelt de vraag die iedereen haar zou stellen: als zij zo weinig comfort voelt in haar partij, waarom richt ze dan niet een eigen partij op?“

“Maar...“

“Ten aanval, Mark!“

Frits Abrahams is redacteur van NRC Handelsblad.

    • Frits Abrahams