China werpt zich op als grote vriend van Afrika

De Chinese president Hu Jintao wil de banden van zijn land met Afrika de komende jaren steeds nauwer aanhalen. President Hu zei dat gisteren in een toespraak tot het Nigeriaanse parlement in de hoofdstad Abuja.

Volgens Hu kunnen China en de Afrikaanse landen elkaar perfect aanvullen. “Afrika heeft een rijkdom aan (natuurlijke) hulpbronnen en heeft een groot marktpotentieel, terwijl China over de nodige praktijkervaring en kennis beschikt die het heeft vergaard in de loop van zijn modernisering“, zei Hu. Volgens hem is het tijd voor een nieuw strategisch partnerschap tussen China en Afrika.

President Hu, vorige week nog op bezoek in de Verenigde Staten en vervolgens Saoedi-Arabië, maakt op dit moment een rondreis door Afrika. Hij bezocht Marokko en Nigeria, en arriveerde vandaag in Kenia. Het is al voor de tweede keer dat Hu op visite is in Afrika sinds zijn aantreden als president, drie jaar geleden. Ook andere Chinese hoogwaardigheidsbekleders zijn de afgelopen tijd opvallend vaak naar het Afrikaanse continent vertrokken voor vriendschapsbezoeken en om zaken te doen. Eerder dit jaar publiceerde de Chinese regering een witboek over de wenselijkheid de betrekkingen met Afrika uit te breiden en te intensiveren.

Het Chinese charme-offensief is voor een belangrijk deel in gegeven door economische motieven. China wil zich in Afrika vooral verzekeren van de aanvoer van olie en gas en andere grondstoffen om de industrie in eigen land draaiende te houden. Zo sloot president Hu woensdag op de eerste dag van zijn bezoek aan Nigeria een investeringsovereenkomsten ter waarde van vier miljard dollar voor het boren naar olie.

Critici verwijten China dat het zich in zijn zoektocht naar energiebronnen en afzetmarkten niet bekommert om schendingen van mensenrechten in landen waarmee het zaken doet. Onder andere Soedan (olie) en Zimbabwe worden als voorbeeld aangehaald. Gisteren nog verwierp in Peking een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken die beschuldigingen. “We opereren niet zoals de westerse kolonialisten (vroeger) die de mensenrechten op bloedige wijze schonden“, zei hij.

Ook president Hu herhaalde in Nigeria dat China's opkomst en ontwikkeling “vreedzaam“ zal zijn, en op geen enkele wijze bedreigingen inhoudt voor andere landen.