China versterkt zijn banden met Afrika

De Chinese president Hu Jintoa wil de toch al goede betrekkingen van zijn land met Afrika de komende jaren verder versterken. Dat zei president Hu gisteren in een toespraak voor het Nigeriaanse parlement in de hoofdstad Abuja.

Hu wil een nieuw 'strategisch partnerschap' met Afrika, gebaseerd op respect voor Afrikaanse 'onafhankelijkheid en soevereiniteit'. Volgens analisten biedt Hu hiermee bewust een alternatief voor het interventionistische Amerikaanse beleid van president George Bush. 'China bouwt een nieuwe wereldorde, gebaseerd op consensus en tolerantie, niet op een botsing van beschavingen', reageerde Nigeria's voormalige minister van Buitenlandse Zaken.

President Hu, vorige week nog op bezoek in de Verenigde Staten, maakt op dit moment een rondreis door Afrika. Eerder deze week bezocht Hu Marokko en Nigeria en vandaag is hij in Kenia.

China's diplomatieke offensief komt vooral voort uit economische motieven. Het land wil zich verzekeren van de aanvoer van grondstoffen - vooral olie - en zoekt afzetmarkten voor zijn groeiende economie. De Chinese export naar Afrika is in 2004 gegroeid naar 13.8 miljard dollar, 36 procent meer dan in 2003. De import groeide 81 procent naar 15.65 miljard.

In Marokko tekende Hu verschillende handelsverdragen. In Nigeria sloot hij een investeringsovereenkomst ter waarde van vier miljard dollar voor het boren naar olie. Verwacht wordt dat Hu in Kenia een verdrag tekent dat het Chinese staatsoliebedrijf CNOOC toestemming geeft om naar olie en gas te boren in Kenia.

Critici verwijten China dat het zich in zijn zoektocht naar energiebronnen en afzetmarkten niet bekommert om schendingen van mensenrechten. China ontkent dat. In Nigeria herhaalde Hu dat China's opkomst 'vreedzaam' zal zijn.