Bot: VS sluiten aanval op Iran uit

De Verenigde Staten zijn niet van plan militair in te grijpen in Iran. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gisteren, aldus haar Nederlandse ambtgenoot Bot, gezegd tegen haar collega's van de NAVO-landen. Volgens Rice zal in het conflict met Iran over de omstreden nucleaire plannen van het land de diplomatieke weg moeten worden bewandeld.

Bot noemde het 'zeer opmerkelijk' dat Rice de militaire optie zo 'nadrukkelijk uitsloot'. Niet eerder heeft ze zich zo expliciet over deze kwestie uitgelaten. Tot nu toe heette het in Washington dat alle opties open waren. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken maakte de opmerkingen die Rice tijdens het diner van gisteravond maakte, vanmorgen bekend.

Op een persconferentie in Sofia, waar de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zijn, had Rice eerder op de dag gesteld dat de Veiligheidsraad dient op te treden tegen Iran. Volgens haar staat de geloofwaardigheid van de Raad op het spel. 'Het kan niet zo zijn dat de woorden en eisen van de Veiligheidsraad worden genegeerd', zei zij.

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap in Wenen zou vanmiddag aan de Veiligheidsraad rapporteren of Teheran gehoor heeft gegeven aan de eis van de Raad de verrijking van uranium te staken. Iran zegt dat het kernprogramma bedoeld is om aan de energiebehoefte van het land te voldoen. In de Westerse wereld bestaat echter de vrees dat Iran de technologie zal aanwenden voor het ontwikkelen van kernwapens.

Naar verwachting zal het agentschap in het rapport constateren dat Iran niet voldoet aan de eis te stoppen met de verrijking. Vandaag nog zei de Iraanse president Ahmadinejad dat zijn land zich niets aantrekt van internationale druk het nucleaire programma te staken.

Iran: pagina 5

    • Mark Kranenburg