Benefiet 35 jaar na inferno

Het Eindhovense hotel waar PSV-tegenstander Halle verbleef ging in vlammen op.

De destijds afgeblazen wedstrijd wordt vanavond, 35 jaar later, alsnog gespeeld.

'De vrienden' is een doorsnee café in het centrum van Eindhoven, pal tegenover het centraal station. Buiten een groot terras met rieten stoelen, binnen lange houten tafels en een ouderwetse bar. Eef Mulders (57) kan zich nog goed herinneren hoe het etablissement er vijfendertig jaar geleden uitzag. “Waar nu een houten vloer ligt, lag toen tapijt“, vertelt de voormalige linksbuiten van PSV, terwijl hij aandachtig om zich heen kijkt. “Het was een fijne locatie: stijlvol, maar niet pretentieus.“

Wat begin jaren zeventig nog 't Silveren Seepaerd heette, gold als het beste en duurste hotel van Eindhoven. Een cappuccino kostte er 3 gulden en voor 7,75 gulden kreeg je er cognac VSOP geserveerd. “Het Krasnapolsky van Brabant“, noemen oudere omwonenden het. Het was dan ook vanzelfsprekend dat de selectie van de Oost-Duitse voetbalclub Chemie Halle hier op 27 september 1971 neerstreek om zich voor te bereiden op de return in de eerste ronde om de UEFA Cup tegen PSV. De ploeg had op 15 september in Halle met 0-0 gelijk gespeeld en trainer Walter Schmidt achtte zich niet kansloos.

Het liep anders. Nog geen etmaal nadat de spelers, trainers en bestuursleden van Chemie Halle hun intrek hadden genomen in 't Silveren Seepaerd, brak aan de voorzijde van het pand brand uit na een explosie. “Het was rond vijf uur in de ochtend“, herinnert de toenmalige algemeen directeur Leo van Eeghem zich. “Ik woonde pal naast het hotel en werd wakker van het hulpgeroep. Toen ik uit het raam keek, zag ik hotelgasten van vier hoog naar beneden springen. Omstanders deden reddingspogingen. Het zag zwart van de mensen.“

Na een “huiveringwekkende ochtend“ maakte Van Eeghem de balans op: 11 doden en 31 gewonden, van wie twee ernstig. Verdediger Klaus Urbanczyk overleefde de ramp dankzij de kordaat optredende PSV-manager Ben van Gelder, die hem snel met een slagaderlijke bloeding naar het ziekenhuis bracht. Middenvelder Erhart Mosert kwam er met een dubbele beenbreuk vanaf, na een sprong van tien meter. De 21-jarige voetbalbelofte Wolfgang Hoffmann had minder geluk; hij overleed aan derdegraads brandwonden, nadat hij de vuurzee was ingegaan om zijn koffer te halen.

Na overleg met de Europese voetbalbond UEFA besloot Chemie Halle zich uit het toernooi terug te trekken. “Wat kan mij die UEFA beker schelen“ zei de hevig geëmotioneerde clubvoorzitter Hans Smidt destijds tegen een verslaggever van deze krant. “Ik heb nu wel wat anders aan mijn hoofd dan voetballen.“ De Eindhovenaren gingen automatisch door naar de volgende ronde, waarin ze het machtige Real Madrid uitschakelden.

“Een overwinning met een zwart randje“, geeft de voormalige linksback Peter Kemper (63) toe. “Het is natuurlijk geen pretje op die manier een volgende ronde te halen. Die zwart geblakerde gevel is mij nog lang bijgebleven. “

Jarenlang lobbyde het sportief afgegleden Chemie Halle, tegenwoordig Hallerscher FC, bij PSV voor een herdenkingswedstrijd. “Want wat er destijds in Eindhoven is gebeurd staat in het geheugen van de Hallenaren gegrift“, legt een woordvoerder van de club uit. “De naam PSV zegt onze supporters meer dan Bayern München of Hamburger SV.“ Dat de huidige selectie van PSV de wedstrijd na eerdere beloften van coach Guus Hiddink vanavond alsnog speelt in het Kurt Wabbel Stadion, noemt hij “een grote eer“. “En ik ben niet de enige die er zo over denkt: de 25.000 kaarten voor het UEFA Cup Rückspiel waren binnen een mum van tijd uitverkocht.“

Klaus Urbanczyk (65) is een van de oud-spelers van Chemie Halle die vandaag als eregast op de tribune zitten. Hij verheugt zich vooral op de komst van Guus Hiddink, die destijds ook deel uitmaakte van de PSV-selectie en volgens hem “goed begrijpt wat zo'n wedstrijd voor de overlevenden betekent“.

Dat de rest van de toenmalige PSV-selectie niet voor het herdenkingsduel is uitgenodigd, noemt Urbanczyk “spijtig, maar begrijpelijk“ want Hallerscher FC is vandaag een armlastige club die in een regionale liga speelt. Had de oud-verdediger niet liever op het veld gestaan? “Dat vergt op deze leeftijd iets te veel van mijn lichaam. Maar geloof me, de vreugde is er niet minder om. Het wordt een wedstrijd om nooit te vergeten.“

Lees alles over de benefiet op psv.nl en hallescherfc.de

    • Danielle Pinedo