Alligator met kunstgebit

Dit is het seizoen waarin nieuw loof en hout van struiken en heggen in ongekend tempo dwars over paden groeit. Nu kan de snoeier daadkracht tonen. Maar waarmee?

De Alligator belooft het gat tussen takkenschaar en kettingzaag te dichten.

Black & Decker, fabrikant van elektrisch gereedschap, introduceerde dit jaar de Alligator. Het apparaat beoogt het beste van takkenschaar en kettingzaag te combineren. De elektrische kettingschaar is bedoeld om takken met diktes tussen 25 en 100 millimeter te zagen.

In de tv-commcercial presenteert de fabrikant zijn imitatie-krokodil als een agressief bijtertje - twee grofgetande aluminium kaken, waartussen een zaagketting elke vangst in tweeën splijt. De met een Alligator uitgeruste tuinier produceert in no time een keurig stapeltje haardhout, en reduceert twee boompjes tot doelpalen.

Is het gat tussen takkenschaar en hand- of kettingzaag gevuld? Na een rücksichtslose rondgang door eigen tuin overheerst twijfel. Zo sneeft de ter dood veroordeelde conifeer, maar de ketting sleept takjes mee de machine in, die daardoor vastloopt. En doordat de Alligator alleen werkt als beide handgrepen worden vastgehouden, is er geen hand beschikbaar om de hoog afgezaagde top van de conifeer op te vangen. 'Nooit boven schouderhoogte gebruiken', had de heldere gebruiksaanwijzing gewaarschuwd.

Bij de laurier zaagt de Alligator levende takken zonder zijscheuten betrekkelijk soepel door, maar de vezelige structuur van dood hout bezorgt de machine aanzienlijk meer moeite. Niettemin: de Alligator doet wat-ie belooft. Ook een dood wilgenstammetje met een doorsnee variërend tussen 10 en zelfs 13 centimeter kan worden doorgezaagd, door de Alligator enigszins rondom te draaien.

De snoeier gaat vaak met twee nagenoeg gestrekte armen al knipzagend het loof te lijf en omdat de Alligator 3 kilo weegt, vergt dit flink kracht. 'Maar', zegt Marco van der Hel, product manager outdoor van Black & Decker, 'de Alligator is ook niet bedoeld om langdurig mee te werken.' Hij hoopt dit jaar vele duizenden Alligators te slijten aan 35- tot 65-jarigen met middelgrote tot grote tuinen en 'snoeibehoefte'. Het publiek, zeg maar, waarvoor een echte kettingzaag een stap te ver is en dat in tien minuutjes zagen het grove onderhoud geklaard wil hebben. Dat verklaart het minuscule oliereservoirtje. Goed voor tien minuten zagen, tussenpozen niet meegerekend. Daarna is het tijd voor olie bijvullen en kettingspanning controleren.

Wie een goede takkenschaar en kettingzaag heeft, kan zonder Alligator. Voor anderen - te zwak voor takkenschaar en te bang voor kettingzaag - kan hij een uitkomst zijn.

    • Hans Wammes