Aftellen voor de streepjescode

Ze laten een alarm klinken bij diefstal, ze maken het mogelijk te zien wat in een container zit en nu zijn ze voor het eerst ook in een boekhandel: RFID-tags.

'In één uur en twintig minuten inventariseren we 38.000 boeken', zegt Matthijs van der Lely, algemeen directeur van Boekhandels Groep Nederland (BGN). Dankzij de standaardisering van Radio Frequency Identification (RFID)-tags oktober vorig jaar is volgens hem 'het einde van de streepjescode in zicht'.

RFID, zo staat op een van de aan RFID gewijde sites op internet, is een verzamelnaam voor technologieën die gebruikmaken van een radiosignaal om goederen, voertuigen, dieren of mensen te laten identificeren door apparaten. Het idee achter RFID werd al aan het einde van de jaren zestig bedacht. Een bekende toepassing is de antidiefstalchip aan kleding.

Van der Lely is ervan overtuigd dat binnen drie jaar alle boekwinkels gebruikmaken van RFID-tags. Ter illustratie van de mogelijkheden van de nieuwe techniek zegt Van der Lely: 'Als er nu een doos met boeken binnenkomt, gaat hij door een scanapparaat en kunnen we meteen zien of de inhoud overeenkomt met de bestelling.' Winkelwagentjes vol boodschappen kunnen in één keer worden gescand en in combinatie met een klantenkaart zijn de aankopen van de klant bij te houden.

Onder de 42 boekhandels die deel uitmaken van BGN is ook de nieuwe boekhandel Selexyz Scheltema in Almere. Daar startte deze week een proefproject met RFID. Almere beleeft daarmee de Nederlandse primeur van deze nieuwe techniek op 'item-niveau'.

Elke ochtend wordt daar de winkel plank voor plank gescand. 'Je weet altijd waar een boek zich bevindt, ook als een klant het boek verkeerd heeft teruggezet', zegt Karin de Roo (27) die als assistent-winkelmanager bij de nieuwe zogeheten 'smartstore' werkt. 'Alle boeken zijn voorzien van een sticker met een chip erin.' Klanten die willen weten waar een boek staat kunnen dat opvragen met behulp van 'computerzuilen' in de winkel.

Jan Bult (78) legt net Joe Speedboot van Tommy Wieringa in zijn winkelmandje. Samen met zijn vrouw loopt hij langs de schappen. 'Meestal weten we wel wat we willen, hulp van een medewerker vraag ik nooit. Ik zoek het liever zelf uit.' Hulp van de computerzuilen hoeft hij al helemaal niet.

    • Brenda Peeters