ADAC: kwart Europese tunnels is niet veilig

Een kwart van de tunnels die de Duitse automobilistenvereniging ADAC in Europa heeft getest, voldoet niet aan de veiligheidsnormen. In de jaarlijkse test scoorden de Italiaanse tunnels het slechtst. Van de zes tunnels die de ADAC in Italië land onder de loep nam, is er niet één die een voldoende haalde.

Twee Nederlandse tunnels krijgen wel een voldoende. De Thomassentunnel op de A15 tussen Rozenburg en de Maasvlakte behoort tot de beste van Europa. De nieuwe Sijtwende-Vliettunnel in de N14 bij Leidschendam krijgt een iets lagere waardering.

De ADAC bekeek dit jaar 52 tunnels in veertien landen. Daarbij kregen het tunnelsysteem, de luchtvoorziening, de verkeersbewaking en de communicatie een waardering. Ook de vluchtwegen, bescherming tegen brand en de systemen voor noodgevallen werden in het onderzoek betrokken.

Acht tunnels kregen een dikke onvoldoende, waaronder de tunnels Monte Pergola, Fossino, Montecrevola en Segesta in Italië. Automobilisten moeten zich volgens de ADAC ook goed bedenken voordat ze door de Medway-tunnel in Groot-Brittannië, de Noorse Nes-tunnel en de Lorca- en Rovira-tunnels in Spanje rijden.

Vooral de Alpenlanden mogen zich beroepen op het goede beheer van hun tunnels. Alleen de Bruck-tunnel in Oostenrijk voldoet niet aan alle normen, terwijl de andere zes geteste tunnels vrijwel allemaal de hoogste waardering krijgen.

Dat geldt ook voor vijf Zwiterse tunnels, hoewel de Cholfirst-tunnel daar onder de norm blijft.