7 redenen om thuis te blijven

1 site-seeing

Koninginnedag

www.koninginnedagamsterdam.nl en www.oranjekostuum.nl

Nergens in Nederland wordt Koninginnedag zo serieus genomen als in Amsterdam. Zonder podium met lokale artiesten, tenten met biertaps of een openluchtdisco wordt een café niet serieus genomen, op elke brug is met tape een plekje afgeplakt om troep te kunnen verkopen.

Maar dit volksfeest behelst ook urenlang wachten voor wc's, lege pinautomaten en de aanblik van kotsende mensen tussen viool spelende kindertjes. Als een van de half miljoen feestvierders slenter je aanvankelijk vrolijk aangeschoten over straat, maar later wordt het koud, zijn er geen treinen meer en is je portemonnee kwijtgeraakt. Op de site www.koninginnedagamsterdam.nl is getracht orde in de chaos te scheppen. Er zijn onder meer plattegronden te downloaden om een slimme route uit te stippelen vanaf verschillende bus- en treinstations en lijstjes met vertrektijden. Maar wat doen we aan? Om gelikt voor de dag te komen, is voor een spotprijs een knaloranje maatpak te bestellen op www.oranjekostuum.nl. Juichbestendig en ook te gebruiken tijdens het WK. (OvD)

Niet alleen een zitelement. Lümmel Via www.myluemmel.nl, 179 euro De fatboy is so last season. Want wees eerlijk, het is éven leuk om op zo'n dikke jongen te zitten en te liggen, maar na een tijdje krijg je last van je rug. En je blijft maar bezig met het opschudden van de grote zitzak. Tijd dus voor iets anders. Voor de Lümmel bijvoorbeeld. Dat is een “zitelement' dat je op vele manieren kunt gebruiken. Het kan een stoel zijn, waarin je lui achterover hangt. Een ergonomische zit, noemen ze dat. Maar je kunt hem ook gebruiken als bijzettafel of poef. Als je meerdere lümmels koopt (je moet wel even in je buidel tasten), dan kun je zelfs met ze puzzelen, want ze passen op meerdere manieren in elkaar. Lümmel is Duits voor bengel, en het ding heet zo wegens de speelse vormgeving. Het is niet eens zo groot en de bekleding kan tegen een stootje, dus kan het j ook best onder de arm mee met Koninginnenacht. Dan kies je natuurlijk voor een oranje exemplaar. (JL)
Niet alleen een zitelement. Lümmel Via www.myluemmel.nl, 179 euro De fatboy is so last season. Want wees eerlijk, het is éven leuk om op zo'n dikke jongen te zitten en te liggen, maar na een tijdje krijg je last van je rug. En je blijft maar bezig met het opschudden van de grote zitzak. Tijd dus voor iets anders. Voor de Lümmel bijvoorbeeld. Dat is een “zitelement' dat je op vele manieren kunt gebruiken. Het kan een stoel zijn, waarin je lui achterover hangt. Een ergonomische zit, noemen ze dat. Maar je kunt hem ook gebruiken als bijzettafel of poef. Als je meerdere lümmels koopt (je moet wel even in je buidel tasten), dan kun je zelfs met ze puzzelen, want ze passen op meerdere manieren in elkaar. Lümmel is Duits voor bengel, en het ding heet zo wegens de speelse vormgeving. Het is niet eens zo groot en de bekleding kan tegen een stootje, dus kan het j ook best onder de arm mee met Koninginnenacht. Dan kies je natuurlijk voor een oranje exemplaar. (JL)

2 film

The Usual Suspects

Bryan Singer (VS, 1995) RTL5, 20.30-22.30 u.

Briljante misdaadfilm over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen die, gezamenlijk in voorarrest, een wraakoefening beramen om de New Yorkse politie in diskrediet te brengen. Ingenieuze thriller heeft meerdere vertelniveaus en is alleen al spannend door de manier waarop het verhaal verteld wordt. Met Gabriel Byrne, Pete Postlethwaite, Chazz Palmintieri, Kevin Spacey.

3 talkshow

De leugen regeert

Ned.3, 20.20-21.00u.

Praatprogramma over leugens en halve waarheden in de journalistiek. Felix Meurders leidt de pittige discussies tussen journalisten en hun “slachtoffers'. De mediaraad levert commentaar op de gesprekken.

Francisco van Jole geeft in iedere aflevering zijn visie op gebeurtenissen die bijzondere media-aandacht kregen. Het programma wordt live uitgezonden vanuit Studio Plantage in Amsterdam.

4 Reizen

Citytrips: Stockholm

Ned.1, 19.30-20.00u.

Citytrips is een informatief reisprogramma. Presentatrice Karin de Groot bezoekt de grote steden in Europa en laat daarbij vooral de minder bekende, maar voor toeristen niet minder interessante kanten zien.

In vogelvlucht komen de hoogtepunten van een stad voorbij, daarna volgen op basis van tips van kijkers geweldige terrasjes, bijzondere musea en verscholen parkjes: de verborgen mooie plekken in de stad.

5 ding

Lümmel

Via www.myluemmel.nl, 179 euro

De fatboy is so last season. Want wees eerlijk, het is éven leuk om op zo'n dikke jongen te zitten en te liggen, maar na een tijdje krijg je last van je rug. En je blijft maar bezig met het opschudden van de grote zitzak.

Tijd dus voor iets anders. Voor de Lümmel bijvoorbeeld. Dat is een “zitelement' dat je op vele manieren kunt gebruiken. Het kan een stoel zijn, waarin je lui achterover hangt. Een ergonomische zit, noemen ze dat. Maar je kunt hem ook gebruiken als bijzettafel of poef. Als je meerdere lümmels koopt (je moet wel even in je buidel tasten), dan kun je zelfs met ze puzzelen, want ze passen op meerdere manieren in elkaar. Lümmel is Duits voor bengel, en het ding heet zo wegens de speelse vormgeving. Het is niet eens zo groot en de bekleding kan tegen een stootje, dus kan het j ook best onder de arm mee met Koninginnenacht. Dan kies je natuurlijk voor een oranje exemplaar. (JL)

6 Feestje

Slinger waslijn

www.fopshop.nl, zoeken onder: WK 2006 voetbal en slingers, 3,50 euro voor 10 meter

Die oranje vlaggetjes kennen we nu wel. Geen café, huiskamer of verzorgingstehuis kun je rond Koninginnedag of het WK binnenstappen zonder op de slingers met oranje vlaggetjes te stuiten. Ook nu liggen de winkels er vol mee. Dit exemplaar is anders. In plaats van vlaggen hangen er aan deze slinger oranje voetbalkleren zoals sokken, shirts en korte broeken. Verfrissend. Grappig. En 3,50 euro voor 10 meter is niet echt veel. Als je ook graag dit weekend of in juni tijdens het WK je huis of winkel wil opleuken, kan dat goed met deze slinger. Op de website fopshop.nl zijn ook andere leuke versieringen te vinden. Oranje lampionnetjes bijvoorbeeld of ballonnen met voetbalprint. Ook jezelf in WK-sferen omtoveren kan. Schaf dan een oranje pruik aan, of een BH met bloemen in de kleuren rood-wit-blauw. (ML)

7 Aankleden

Designerskleding

www.yoox.com

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Janna Laeven en Marleen Luijt.

Dit sexy, maar voorbeeldige jurkje, ontworpen door Emanuel Ungaro, kost nu slechts 640 euro. Een koopje, voor een echte designer. Je moet er wel snel bij zijn, want deze jurk is alleen nog verkrijgbaar in oranje maat 38, of zwart maat 36. Op yoox.com staan honderden, zo niet duizenden kledingstukken van topdesigners als Prada, Gucci, Demeulemeester, Armani en Burberry. De kleren kosten tot 50 procent minder dan de originele prijs. Je creditcardnummer invullen en hopla, binnen drie tot vijf werkdagen wordt je bestelling voor 7 euro afgeleverd. Heb je de avond erop al een feest waarvoor je nog een jurk nodig hebt, dan kan je ook kiezen voor express delivery. Dan krijg je het pakketje al binnen één of twee werkdagen thuis gestuurd, voor 22 euro. Je kan kleding zoeken op ontwerper of soort kleding. Behalve jurken, broeken en schoenen zijn ook vele accessoires te koop. (ML)

    • Marleen Luijt
    • Janna Laeven
    • Met van Olga van Ditzhuijzen