600.000 weblogs

Het aantal Nederlandse weblogs is in een jaar gestegen van 250.000 tot 600.000. Dat zei Paul Molenaar, directeur van het internetbedrijf Ilse Media, gisteren op het symposium Blognomics in Amsterdam. Elke twee minuten komt er een nieuwe Nederlandse weblog bij.

Bijna de helft van die weblogs is te vinden bij web-log.nl, een site van Ilse Media. De onderwerpen waar mensen over schrijven variëren van fietsen tot homoseksualiteit, van voetbal tot het koninklijk huis. Ook veel blogs hebben het karakter van een dagboek met berichten over het dagelijks leven en privé-foto's.

Adverteerders hebben volgens Molenaar nauwelijks belangstelling voor weblogs. Ondanks het grote bereik - 100 miljoen pageviews per maand bij web-log.nl - komt de advertentie-omzet bij alle blogs dit jaar niet boven de 1 miljoen euro uit. Ook internationaal vallen de advertentie-inkomsten tegen. Molenaar: 'Omgerekend verdient iedere blogger 10 cent per jaar.'

    • Marie-José Klaver