Zuster gedood van sunnitische leider Irak

In Bagdad is vanochtend een zuster van Iraks nieuwe sunnitische vice-president Tareq al-Hashemi vermoord. In Zuid-Irak werden twee Italiaanse militairen en een Roemeense soldaat gedood bij de explosie van een bom langs een weg.

Meysoun al-Hashemi (60) werd in haar auto in het zuidwesten van Bagdad door gewapende mannen aangehouden en doodgeschoten. Haar lijfwacht werd dodelijk gewond. Ze leidde de vrouwenafdeling van de sunnitische Islamitische Partij, die door haar broer wordt geleid. Eerder deze maand werd al een broer van Hashemi vermoord. Een broer van een andere leidende sunnitische politicus, Salah al-Mutlaq, werd eveneens deze maand ontvoerd en vermoord.

In eerste instantie gaat de verdenking uit naar sunnitische extremisten die sunnitische politici hebben gewaarschuwd niet mee te werken met het door de Verenigde Staten gesteunde bewind in Irak. Een van die extremisten, de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi, bedreigde gisteren nog dergelijke leiders als 'Amerikaanse agenten'. Hashemi, een van twee vice-presidenten onder president Talabani, keerde zich gisteren meteen tegen die dreigementen, en herhaalde zijn vaste intentie om 'met geweld de orde op te leggen'.

Het nieuwe leiderschap waarvan Hashemi deel uitmaakt, is zaterdag aangetreden na viereneenhalve maand onderhandelen tussen de verschillende Iraakse gemeenschappen. De nieuwe shi'itische premier, Jawad al-Maliki, is nu bezig een regering van nationale eenheid te formeren, waarvoor hij 30 dagen de tijd heeft. Hij kreeg gisteren alle steun van de Amerikaanse ministers Rice en Rumsfeld, die een onaangekondigd bezoek aan Irak brachten.

De buitenlandse militairen werden gedood bij een aanslag in de zuidelijke srad Nassiriya. Een derde Italiaan werd ernstig gewond bij de aanslag op een legerkonvooi. Italië heeft 2.600 soldaten in Irak gestationeerd; Roemenië 860.