ZILVER

ZILVER Filigrein van de tsarenDe Hermitage in Sint-Petersburg bezit een unieke collectie filigrein - voorwerpen die gemaakt zijn door middel van een bijzondere edelsmeedtechniek waarbij zeer zuiver edelmetaal werd opgerekt tot fijne draden. Met name in China, India en Batavia werden veel van deze ingenieuze vlechtwerkjes gemaakt. Vanaf de zestiende eeuw, toen er handelsroutes over zee ontstonden, vonden de verfijnde zilveren objecten hun weg naar het Westen. Europese vorsten als Lodewijk XIV, Frederik I, Willem van Brandenburg en Amalia van Solms waren fanatieke verzamelaars en toonden hun collectie in speciale kabinetten. Bijna alle verzamelingen zijn intussen verloren gegaan of omgesmolten, en de enige collectie die bewaard is gebleven is die van de tsaren. Deze stukken, waaronder de toiletsets van Catharina de Grote, zijn nu in de Amsterdamse Hermitage te zien. Filigrein van de tsaren 27 april t/m 17 sept in de Hermitage aan de Amstel, Nieuwe Herengracht 14. Dag 10-17u. Mandje in de vorm van een krab, China, 1740/50, zilver, filigrein, verguldsel Foto Hermitage aan de Amstel Mandje in de vorm van een krab, China, jaren 1740-1750, zilver, filigrein, verguldsel FOTO: Hermitage aan de Amstel tentoonstelling Filigrein van de tsaren Hermitage aan de Amstel

Filigrein van de tsarenDe Hermitage in Sint-Petersburg bezit een unieke collectie filigrein - voorwerpen die gemaakt zijn door middel van een bijzondere edelsmeedtechniek waarbij zeer zuiver edelmetaal werd opgerekt tot fijne draden. Met name in China, India en Batavia werden veel van deze ingenieuze vlechtwerkjes gemaakt. Vanaf de zestiende eeuw, toen er handelsroutes over zee ontstonden, vonden de verfijnde zilveren objecten hun weg naar het Westen. Europese vorsten als Lodewijk XIV, Frederik I, Willem van Brandenburg en Amalia van Solms waren fanatieke verzamelaars en toonden hun collectie in speciale kabinetten. Bijna alle verzamelingen zijn intussen verloren gegaan of omgesmolten, en de enige collectie die bewaard is gebleven is die van de tsaren. Deze stukken, waaronder de toiletsets van Catharina de Grote, zijn nu in de Amsterdamse Hermitage te zien.

Filigrein van de tsaren 27 april t/m 17 sept in de Hermitage aan de Amstel, Nieuwe Herengracht 14. Dag 10-17u.