www.nrc.nl

Het omslagverhaal van nrc.next verschijnt iedere dag op de website www.nrc.nl/next, en niet iedere dag ook meteen in NRC Handelsblad. Dat is bijvoorbeeld het geval met de cover van vandaag over genetisch gemanipuleerde maïs, made in Holland.

Europa, Nederland, Arnhem, 01-02-2006 Restaurant 'IL Principe', een slow food restaurant gespecialiseerd in de italiaanse keuken. Gezelligheid, fast food, eten, koken, keuken, uit eten, voedsel onthaasten. Pasta, schaaldieren, mosselen, gezond eten. Fot Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

'Een maïsboerderij ten oosten van Lelystad beleefde gisteren in stilte een primeur. In de vroege ochtend, op een dag dat het eindelijk wat warmer was, werd met een tractor een hectare snijmaïs ingezaaid. Gentech maïs.

'Daarmee wordt voor het eerst in Nederland een genetisch gemodificeerd gewas geteeld, zonder dat het om een proefveldje gaat. Voor die proefveldjes, waarvan er nu zeven zijn, is toestemming nodig van het ministerie van VROM. Die toestemming wordt pas gegeven na een inspraakprocedure. Ook moet worden bewezen dat het gewas zich niet verspreidt.'

De weblog over eten van Janneke Vreugdenhil, ook een verlengde van de kookrubriek uit nrc.next, is eveneens vijf keer per week te vinden via www.nrc.nl/next of via www.nrc.nl/weblogs. Vandaag over zelf pasta maken.

'Als ik je één advies mag geven: begin er niet aan. Als je er toch aan begint, dan in elk geval niet als:

1. je haast hebt - maak dan liever de spaghetti met knoflook en pepertjes van afgelopen dinsdag,

2. je schoonouders te eten krijgt - je keuken én jij zitten straks onder de bloem en

3. je geen pastamachine hebt - deegrollers zijn zo frustrerend dat ze spontaan veranderen in moordwapens.

Nog niet bezonnen? Bedenk dan:

A: dat de Italiaanse traiteur kant- en-klare verse pasta verkoopt, en

B: dat gedroogde pasta, mits van een goed Italiaans merk, ook heel lekker is.'