Weet je 't zeker?

Zelf pasta maken. Als ik je één advies mag geven: begin er niet aan. Als je er toch aan begint, dan in elk geval niet als:

1: je haast hebt - maak dan liever de spaghetti met knoflook en pepertjes van afgelopen dinsdag,

2: je schoonouders te eten krijgt - je keuken én jij zitten straks onder de bloem en

3: je geen pastamachine hebt - deegrollers zijn zo frustrerend dat ze spontaan veranderen in moordwapens.

Nog niet bezonnen? Bedenk dan:

A: dat de Italiaanse traiteur kant-en-klare verse pasta verkoopt,

B: dat zelfgemaakt snel de nieuwe norm wordt en je huisgenoten teleurgesteld zullen zijn wanneer je ze volgende keer gedroogde pasta voorzet en

C: dat gedroogde pasta, mits van een goed Italiaans merk ook heel lekker is.

Weet je 't zeker? Aan de slag dan maar. Gebruik voor verse eierpasta het liefst fijne bloem. Koop bij de Italiaan eventueel 'farina tipo 00'. Gebruik voor 3-4 personen 300 g bloem + extra om te bestuiven en 3 grote eieren.

Maak op een schoon werkvlak een bergje van de bloem met in het midden een kuiltje. Breek hierboven de eieren. Klop de eieren met een vork, waarbij je steeds meer van de bloem meeneemt. Werk zo de eieren volledig door de bloem. Bestuif je handen met bloem en begin het mengsel te kneden. Stuif er, als het te plakkerig is, wat extra bloem over. Kneed het deeg ruim 5 minuten tot een gladde, elastische bal. Leg de deegbal in een kom en dek deze af met plastic folie. Laat hem minimaal een halfuur, maar liever een paar uur rusten in de koelkast.

Schroef je pastamachine vast en bestuif met bloem. Verdeel het deeg in vier stukken en dek drie daarvan af met folie. Druk een stuk deeg wat platter en haal hem door de pastamachine op de dikste stand. Vouw de twee zijkanten van de lap naar het midden en herhaal de procedure. Bestrooi de deeglap met bloem en draai hem opnieuw door de machine, maar nu op een dunnere stand. Ga zo door tot je een lang vel hebt van ongeveer 1 mm dik. In totaal zul je een keer of 5 à 6 moeten draaien. Herhaal met de rest van het deeg. Laat de lappen deeg nu een halfuurtje drogen, bijvoorbeeld door ze over de leuning van een keukenstoel te hangen. Daarna kun je er met je pastamachine elke vorm mee maken die je wilt.

Ik maak tagliatelle en kook ze in ruim gezouten water in 3-5 minuten beetgaar. Erdoor: een scheut kookvocht, 75 gram roomboter, rasp en sap van 1 onbespoten citroen, 1 theelepel fijngehakte rozemarijnnaaldjes, 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas en veel versgemalen peper.

Is zelf pasta maken echt de moeite waard? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil