'Vrouw mag niet naar mannenlijf kijken'

De Iraanse president Ahmadinejad verbaasde de Iraanse bevolking maandag met de uitspraak dat vrouwen tot de voetbalstadions moeten worden toegelaten.De conservatieve geestelijkheid bevalt het niets.

Mogen Iraanse vrouwen nu naar het voetbalstadion? Deze vraag houdt de bevolking, politici en geestelijken bezig. Maandag maakte president Ahmadinejad bekend dat vrouwen toegang krijgen tot de stadions. Zijn uitspraak was een revolutie in Iran, waar vrouwen sinds de islamitische revolutie (1979) zijn verbannen uit voetbalstadions.

Er was vreugde en verbazing bij veel Iraanse vrouwenorganisaties. Die hadden jarenlang geprotesteerd tegen de maatregel, die in de ogen van veel Iraniërs onzinnig is. Vrouwen worden bijvoorbeeld wél bij basketbalwedstrijden toegelaten. De Engelstalige krant Iran News prees de 'veelbelovende' beslissing van Ahmadinejad. 'Vrouwen vormen de helft van de maatschappij en samenleving. Dit besluit voorspelt veel goeds, maar komt veel te laat', schreef de krant. 'De vrouwen in dit land kunnen net zoveel als de mannen, ze zijn doktoren, journalisten en advocaten. In veel gevallen presteren ze zelfs beter dan de mannen.'

Maar snel na de bekendmaking van het nieuws van de president, kwamen de eerste klachten van zijn achterban. Vanuit de heilige stad Qom werd door conservatieve geestelijken verbolgen gereageerd. Grootayatollah Fazel Lankarani gaf een fatwa (decreet) af waarin hij verklaarde dat het niet toegestaan is voor een vrouw om naar het lichaam van een man te kijken. 'Zelfs als ze er geen plezier aan beleeft, mag het niet', liet Lankarani volgens een Iraanse website weten. 'Mannen en vrouwen horen niet te mixen, dus vrouwen kunnen geen sportplaatsen bezoeken.'

Er zijn nog andere argumenten tegen de aanwezigheid van vrouwen in de stadions. De conservatieve krant Kayhan maakte zich in een commentaar vooral zorgen over de 'walgelijke sfeer in de stadions'. Er wordt gescholden, vuurwerk afgestoken en gevochten, zo schreef hoofdredacteur Hossein Shariatmadari. 'De principiëlen en de gelovigen waren verrast en verbaast door de beslissing van de president. Wij verwachten dat hij géén haast maakt met het uitvoeren van zijn beslissing.'

Tijdens een wedstrijd tussen het door de Nederlander Arie Haan geleide team Perspolis en Rahahan, een week geleden in Teheran, was weinig te merken van een sfeer anders dan in andere voetbalstadions in de wereld. Maar er waren geen vechtpartijen of andere vormen van vandalisme. Ahmadinejad heeft aangegeven dat de aanwezigheid van vrouwen en families de sfeer zal verbeteren. 'De mannen zullen zich gedragen als er vrouwen zijn', verwacht hij.

Maar net zoals zijn voorganger, de hervormer Mohammad Khatami, blijkt het ook voor Ahmadinejad moeilijk om én het volk én de invloedrijke ultraconservatieven tevreden te houden. Die laatste groep heeft veel macht in Iran.

De argumenten van de ultraconservatieven lijken nogal zwak omdat er van 's ochtends vroeg, tot 's avonds laat voetbal op de Iraanse televisie is. Vrouwen kijken hier ook naar; velen zijn hartstochtelijke fans. Daarnaast lijkt het Iraanse veiligheidsapparaat - met jaren ervaring met het omgaan met grote menigtes - krachtig genoeg om een eventuele gewelddadige sfeer in de stadions te beheersen.

De president heeft inmiddels onderstreept dat het om een 'plan' gaat. Ook heeft een assistent van Ahmadinejad laten weten dat alleen getrouwde vrouwen in aanmerking komen voor stadionbezoek. De zaak is interessant om te zien wie belangrijker voor zijn voor Ahmadinejad: invloedrijke geestelijken of het overgrote deel van het Iraanse volk. Het wordt een moeilijke beslissing voor de populist, die zijn macht te danken heeft aan zijn conservatieve achterban.

    • Thomas Erdbrink