Virusremmer halveert pandemie

Rotterdam, 27 april. - Om het aantal patiënten tijdens een grieppandemie in een westers land bijna te halveren, zouden patiënten en hun huisgenoten antivirale middelen moeten slikken en de scholen moeten sluiten.

Deze combinatie van maatregelen rolt uit een computermodel waarin alle bewoners van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden gesimuleerd. De resultaten staan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Om de halvering te bereiken, zouden wel voor de helft van de bevolking virusremmers in voorraad moeten zijn. In Nederland bestelde de overheid doses van de virusremmer Tamiflu voor één op de drie inwoners.

Uit de studie van het Imperial College Londen en de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore blijkt ook dat vaccinatie zin heeft, maar alleen als het vaccin tevoren geproduceerd is. Dat werkt dan waarschijnlijk niet optimaal, maar de alternatieve aanpak - wachten tot er een pandemisch griepvirus is en daar een goed vaccin op baseren - is te traag. De onderzoekers gaan daarbij wel uit van een voorraad voor één op de vijf inwoners. Dat is veel meer dan de voorraad die de Verenigde Staten nu aanleggen. Nadeel van het in voorraad nemen van griepvaccins is dat het duur is en mogelijk nutteloos zal blijken als het griepvirus te snel muteert. Nederland legt daarom geen vaccinvoorraad aan.

Voorraden virusremmers blijken ook nuttig. Als veel medicijnen verstrekt worden, zou het aantal patiënten met 75 procent kunnen afnemen - al is dit een 'logistieke uitdaging'.