Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor kindermisbruik naar aanleiding van de affaire in een Haags kinderdagverblijf en de vraag of verdachten na verdenkingen niet eerder uit hun omgeving moeten worden verwijderd. En een reportage met striptekenaar Dick Matena, die na De avonden van Gerard Reve nu ook een beeldroman heeft gemaakt van Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Matena wordt gefilmd bij het huis waar Wolkers de roman schreef. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Zembla: Slachtoffer van school. Reportage over het grote aantal jongeren dat jaarlijks voortijdig de school verlaat. Deze circa 64.000 jongeren vinden moeilijk een baan: een tikkende tijdbom voor de toekomst. Maar volgens schooldirecteuren, leraren en deskundigen ligt dit niet aan de schoolverlaters, maar aan het schoolsysteem. Het onderwijsveld meent dat als kleinschalig, praktijkgericht onderwijs terugkomt en leerlingen begeleid worden tot ze aan het werk zijn, de schooluitval verdwijnt. Ned.3, 20.25-21.10u.

Gospel Of Judas. Over het in 1970 in de grotten van El Minyz in Egypte gevonden Evangelie van Judas. Jarenlang was de naam van Judas synoniem aan verraad en bedrog. Dit evangelie geeft echter een ander verhaal. Veel aandacht voor radioactieve koolstofdatering, inktanalyse, multi-spectrale beelden en het contextueel bewijs van het document. National Geographic, 21.00-23.00u.

Rare streken: Croc country. John Lever is jarenlang natuurbeschermer geweest. Nu runt hij een krokodillenfarm in Noord-Australië. Hoe gaat het er daar dagelijks aan toe? België 2 (Canvas), 21.25-22.20u.

This world: Drug trials - The dark side. In India worden duizenden arme en ongeletterde patiënten geronseld om nieuwe medicijnen te testen voor gebruik in het westen. BBC2, 22.00-23.00u.

Der Kommunismus - Geschichte einer Illusion. Tweede deel van een drieluik over de geschiedenis van Rusland portretteert Stalin. Stalin wilde van het agrarische Rusland een industriële grootmacht maken. Met harde hand probeert hij zijn visie te realiseren. Bondgenoten vindt hij in Europa, waar verschillende dictators aan de macht komen. Zo beklinkt hij met Hitler de deling van Polen. ARD, 23.45-0.30u.

VPRO's Import: Purity. Herhaling uit 2003 van de Israëlische documentaire over het reinigingsritueel dat voorgeschreven is aan vrouwen binnen orthodoxe joodse gemeenschappen. Volgens de tweeduizend jaar oude joodse traditie wordt een vrouw gedurende de menstruatie als onrein beschouwd. Ze moet zich dan afzonderen en reinigingsriten uitvoeren. Ned.3, 23.55-0.55u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is zanger en presentator Robert Long. Verder een gesprek met mensen over het gezondheidsonderzoek Morgen gezond weer op. Ned.1, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gasten zijn Guus Hiddink en Johan Neeskens, die komen vertellen over het aanstaande WK en hun samenwerking. Verder Serge Henri Valcke, die een documentaire maakte over de schrijver van de voetbalklassieker Hup Holland Hup en Harm Edens over de nieuwe geïmproviseerde comedy Rauw. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Debat met minister Pechtold, 'selfmade' zakenman Henny van der Most, directeur Paul Smits van Medisch Centrum Rijnmond Zuid, ROC-bestuurder Bert Molenkamp, leerkrachten, artsen en verpleegkundigen over de toenemende ergernis op de werkvloer over managers. Het werkplezier van leraren en verpleegkundigen lijdt zeer onder het optreden van hun leidinggevenden of zijn de oudere leerkrachten en verpleegkundigen niet opgewassen tegen vernieuwingen in zorg en onderwijs. Ned.1, 22.25-23.15u.

informatief

16 miljoen rechters. Herhaling van een uitzending in januari met een nagespeelde rechtszaak, waarin 'psychische overmacht' overmacht een rol speelt. Soms zegt iemand dat hij een misdrijf pleegt, terwijl hij er niets aan kan doen: hij werd gedwongen door een ander of door de situatie. Met officier van justitie mr. Paul Frielink en advocate mr. Benedicte Ficq. Ned.3, 21.10-21.50u.

amusement

Wonderen bestaan. Yvon Jaspers presenteert de serie reportage en gesprekken over onverklaarbarre gebeurtenissen. Vanavond over een gouden staaf, een kus uit het hiernamaals en de tramlijn Amsterdam-Zandvoort. Ned.1, 21.55-22.25u.