Televisie Film van de dag

Dances with Wolves. Sinds in 1950 Broken Arrow uitkwam zijn er op gezette tijden pro-indiaanse westerns gemaakt. In de jaren zestig namen ze zelfs een grote vlucht, met films als Little Big Man. Het probleem van die films was dat de indianen de stand-in waren voor Vietnamezen die in de Vietnamoorlog even erg werden behandeld door de Amerikanen als ooit de indianen. Wanneer zou iemand een film maken die de indianen als eigen volk liet zien, met hun eigen specifieke cultuur? In Kevin Costners epische en zeer succesvolle western (zeven Oscars) Dances with Wolves is een belangrijke rol weggelegd voor de Sioux-indianen en hun eigen Lakota-taal (die werd ondertiteld). Toch kwam ook hier weer kritiek op: werden ze niet wat geromantiseerd? En waren ze opnieuw niet een projectie van de blanke ecologische wens om ook één te zijn met de natuur? Oordeel zelf. (Kevin Costner, 1990, VS), RTL 7, 20.30-0.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg