Spelers en fans wel als één man achter Blind

Danny Blind maakt zich geen enkele illusie meer. De Ajax-trainer heeft zich ogenschijnlijk al neergelegd bij een gedwongen vertrek. 'Van een ontslag lig ik niet wakker, al zal het wel pijn doen', sprak Blind gisteravond na de 2-0 zege op FC Groningen. De oud-voetballer windt zich wel op over de manier waarop het bestuur vlak voor een cruciale fase van het seizoen met hem omgaat. 'Ik vind dat het bestuur naar buiten toe altijd achter de technische staf moet staan. Je moet de rijen gesloten houden. Al vertel je een leugentje om bestwil. En dan kan het een paar weken later best allemaal radicaal anders zijn. Zo werkt dat nu eenmaal in de voetbalwereld. Zoals het nu gaat, wekt dat geen vertrouwen.'

De spelers van Ajax vieren de openingstreffer van Markus Rosenberg tegen FC Groningen samen met trainer Danny Blind. Foto Bas Czerwinski 26-04-2006, AMSTERDAM. AJAX - FC GRONINGEN. AJAX SPELERS VIEREN HET DOELPUNT VAN ROSENBERG SAMEN MET COACH DANNY BLIND. FOTO BAS CZERWINSKI Voetbal Emoties
De spelers van Ajax vieren de openingstreffer van Markus Rosenberg tegen FC Groningen samen met trainer Danny Blind. Foto Bas Czerwinski 26-04-2006, AMSTERDAM. AJAX - FC GRONINGEN. AJAX SPELERS VIEREN HET DOELPUNT VAN ROSENBERG SAMEN MET COACH DANNY BLIND. FOTO BAS CZERWINSKI Voetbal Emoties Czerwinski, Bas

De bestuursleden van Ajax weigeren al weken hun vertrouwen in Danny Blind uit te spreken, maar de trainer kreeg gisteravond wel bijval van de spelers en de aanhang van de Amsterdamse voetbalclub. De steun die Blind in de negende en de 69ste minuut van de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs tegen FC Groningen kreeg deed hem zichtbaar goed. Na doelpunten van Markus Rosenberg en Angelos Charisteas sprintten alle spelers van Ajax naar de kant om met Blind feest te vieren.

'Danny Blind, wie kent hem niet? Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied', galmde het door de lang niet uitverkochte Amsterdam Arena. Met de 2-0 overwinning heeft Ajax met de return volgende week in Euroborg een uitstekende uitgangspositie om een plaats in de voorronde van de Champions League te bemachtigen.

Toch wijst alles erop dat Blind volgend seizoen net zomin als Yannis Anastasiou, Tomás Galásek, Juanfran, Steven Pienaar, Hatem Trabelsi en Hans Vonk nog op de loonlijst van Ajax zal staan. Na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen namen de fans afscheid van de vertrekkende spelers, de toekomst van Blind is vooralsnog onzeker. De kans lijkt klein dat hij in navolging van Nourdin Boukhari de clubleiding nog op andere gedachten kan brengen en mag blijven. Ondanks dat Blind het teleurstellende seizoen met een plaats in de voorronde van de Champions League én winst in de beker kan afsluiten, heeft hij in ruim een jaar tijd Ajax geen nieuw elan kunnen geven.

Wie louter en alleen naar het eindresultaat kijkt, zou nog kunnen zeggen dat Blind het met ook nog een plek bij de laatste zestien van de Champions League niet eens slecht heeft gedaan, maar als het vertoonde spel de maatstaf is dan scoort de coach een ruime onvoldoende. Zelden of nooit wist Ajax in de eigen Arena met aanvallend spel het publiek op de banken te krijgen. Met zijn wisselvallige beleid tastte hij bovendien het vertrouwen van zijn spelersgroep aan. Profs als Nigel de Jong en Pienaar lieten tijdens het seizoen al weten liever bij Duitse clubs als HSV en Borussia Dortmund te spelen dan bij Ajax.

De technische staf van Ajax straalde langs de kant ook zelden vertrouwen uit. Zelfs na de belangrijke doelpunten bleef het gezicht van Blind vaak op onweer staan. Assistent-trainer Gerard van der Lem gedroeg zich in de catacomben van verschillende stadions in de eredivisie meer dan eens als een ordinaire straatvechter. En eenmaal langs de kant zat hij net als gisteravond tegen FC Groningen doorgaans ver onderuitgezakt op de rood-witte clubstoel. Met assistent Ruud Krol en keeperstrainer Fred Grim heeft Blind verder ook geen secondanten die hem op tactisch gebied veel verder kunnen helpen.

Een paar jaar geleden was het voornemen van Ajax om Blind als hoofdtrainer te laten functioneren naast zijn voormalige leermeester Louis van Gaal als technisch directeur. Maar op het moment dat Blind vorig jaar maart de taak overnam van de opgestapte Ronald Koeman, was Van Gaal uit onvrede over het gebrek bij ambitie bij de club al vertrokken. De nieuwe technisch-directeur Martin van Geel staat als verantwoordelijke voor de lange termijn in de hiërarchie nu boven Blind. Dat Van Geel weigert het vertrouwen uit te spreken in de trainer van wie het contract nog een jaar doorloopt is slecht nieuws voor de oud-verdediger van Ajax. Blind heeft naar eigen zeggen nog meer concrete aanwijzingen gekregen dat het bestuur niet verder met hem wil. 'Maar daar zal ik nu niet verder over uitweiden', stelde de trainer.

Zo begon Blind tegen FC Groningen zonder het uitgesproken vertrouwen van de clubleiding aan de eerste in een reeks van drie belangrijke duels; na de return in de finale van de play-offs speelt Ajax op 7 mei de bekerfinale tegen PSV. De fans van Ajax spraken wel hun steun voor Blind uit. Nadat Ajax zondag in de eerste ronde van play-offs Feyenoord uitschakelde werd de coach al minutenlang toe gezongen. Gisteravond sloot de aanhang de trainer opnieuw massaal in de armen. 'We love you Danny, we do!', klonk het na de overwinning op de tribunes.

De sfeer in het stadion riep bij Blind herinneringen op aan tien jaar geleden toen hij als speler afscheid nam van het Ajax-publiek. 'De steun van de fans doet je goed. Maar aan afscheid nemen heb ik niet gedacht. Ik ga nog twee duels mijn stinkende best doen. En daarna moet ik maar afwachten.'

Ajax 2 FC Groningen 0

Ruststand 1-0. 9. Rosenberg 1-0, 69. Charisteas 2-0. Schds: Wegereef. Tsch: 41.185.

    • Koen Greven