Smekelingen

Smekelingen Theatergroep Veenfabriek brengt Smekelingen, een Griekse tragedie die als een popconcert wordt uitgevoerd. Het zware stuk van Euripides - nooit eerder opgevoerd in Nederland - wordt hier gebracht met de lichtheid van een spontane performance, in een speeltuin vol drumstellen. De koning van Thebe weigert de lichamen van zes vijanden uit te leveren, de nabestaanden zoeken hulp bij de koning van Athene. Paul Koek en zijn Griekse collega Michael Marmarinos regisseren een Grieks-Nederlandse cast van acteurs en musici die zich prima op hun gemak voelen in deze multitheatrale jungle. Olijk uitgedoste muzikanten pendelen heen en weer tussen de instrumenten: ook koper zit daarbij en gitaargetokkel. De informele sfeer wordt versterkt doordat de musici ook vaak acteren, en de acteurs achter het slagwerk te vinden zijn. Iedereen lijkt zich op z’n gemak te voelen in deze multi-theatrale jungle. Verbazingwekkend dat dit zootje ongeregeld, dat tussendoor ook nog eens malle dansjes opvoert, toch goed te volgen is. De tekst klinkt mooi, de timing klopt, de spanning houdt tot bijna aan het eind van de drie uur durende voorstelling aan. Het pantheon van dubieuze figuren laat een wrange smaak achter. Koek zaait twijfel over de onberispelijkheid van democratie en recht zonder de beginselen onderuit te halen. Zo extreem als de vorm is, zo gematigd is de inhoud. Toch horen ze bij elkaar, Koeks originele ironie zit in allebei. Tournee t/m 20 mei. Inl 071-3318053 en www.veenfabriek.nl. Aus Greidanus jr. als Adrastos in ‘Smekelingen’ van Euripides in de regie van Paul Koek Foto Leo van Velzen Rijswijk, 04/04/06. Repetitiefoto van "De Smekelingen" door het gezelschap Veenfabriek. Let wel Technische repetitie !. Met o.a. Aus Greidanus jr. en Joep van der Foto Leo van Velzen Nrc Hb.
Smekelingen Theatergroep Veenfabriek brengt Smekelingen, een Griekse tragedie die als een popconcert wordt uitgevoerd. Het zware stuk van Euripides - nooit eerder opgevoerd in Nederland - wordt hier gebracht met de lichtheid van een spontane performance, in een speeltuin vol drumstellen. De koning van Thebe weigert de lichamen van zes vijanden uit te leveren, de nabestaanden zoeken hulp bij de koning van Athene. Paul Koek en zijn Griekse collega Michael Marmarinos regisseren een Grieks-Nederlandse cast van acteurs en musici die zich prima op hun gemak voelen in deze multitheatrale jungle. Olijk uitgedoste muzikanten pendelen heen en weer tussen de instrumenten: ook koper zit daarbij en gitaargetokkel. De informele sfeer wordt versterkt doordat de musici ook vaak acteren, en de acteurs achter het slagwerk te vinden zijn. Iedereen lijkt zich op z’n gemak te voelen in deze multi-theatrale jungle. Verbazingwekkend dat dit zootje ongeregeld, dat tussendoor ook nog eens malle dansjes opvoert, toch goed te volgen is. De tekst klinkt mooi, de timing klopt, de spanning houdt tot bijna aan het eind van de drie uur durende voorstelling aan. Het pantheon van dubieuze figuren laat een wrange smaak achter. Koek zaait twijfel over de onberispelijkheid van democratie en recht zonder de beginselen onderuit te halen. Zo extreem als de vorm is, zo gematigd is de inhoud. Toch horen ze bij elkaar, Koeks originele ironie zit in allebei. Tournee t/m 20 mei. Inl 071-3318053 en www.veenfabriek.nl. Aus Greidanus jr. als Adrastos in ‘Smekelingen’ van Euripides in de regie van Paul Koek Foto Leo van Velzen Rijswijk, 04/04/06. Repetitiefoto van "De Smekelingen" door het gezelschap Veenfabriek. Let wel Technische repetitie !. Met o.a. Aus Greidanus jr. en Joep van der Foto Leo van Velzen Nrc Hb. Velzen, Leo van

Theatergroep Veenfabriek brengt Smekelingen, een Griekse tragedie die als een popconcert wordt uitgevoerd. Het zware stuk van Euripides - nooit eerder opgevoerd in Nederland - wordt hier gebracht met de lichtheid van een spontane performance, in een speeltuin vol drumstellen. De koning van Thebe weigert de lichamen van zes vijanden uit te leveren, de nabestaanden zoeken hulp bij de koning van Athene.

Paul Koek en zijn Griekse collega Michael Marmarinos regisseren een Grieks-Nederlandse cast van acteurs en musici die zich prima op hun gemak voelen in deze multitheatrale jungle. Olijk uitgedoste muzikanten pendelen heen en weer tussen de instrumenten: ook koper zit daarbij en gitaargetokkel. De informele sfeer wordt versterkt doordat de musici ook vaak acteren, en de acteurs achter het slagwerk te vinden zijn. Iedereen lijkt zich op z’n gemak te voelen in deze multi-theatrale jungle.

Verbazingwekkend dat dit zootje ongeregeld, dat tussendoor ook nog eens malle dansjes opvoert, toch goed te volgen is. De tekst klinkt mooi, de timing klopt, de spanning houdt tot bijna aan het eind van de drie uur durende voorstelling aan. Het pantheon van dubieuze figuren laat een wrange smaak achter. Koek zaait twijfel over de onberispelijkheid van democratie en recht zonder de beginselen onderuit te halen. Zo extreem als de vorm is, zo gematigd is de inhoud. Toch horen ze bij elkaar, Koeks originele ironie zit in allebei.

Tournee t/m 20 mei. Inl 071-3318053 en www.veenfabriek.nl.