Roy en Franklin: géén broertjes

Voor de zestigste verjaardag van het COC maakte fotograaf Erwin Olaf een serie portretten. De foto's hebben een ding gemeen: ze stralen liefde uit.

Franklin (links) en Roy op de foto voor het jarige COC. Foto Erwin Olaf Olaf, Erwin

Franklin Ignacio (27) en Roy Jonathans (25) bestieren met een vriendin Dutch Dance Agency. Franklin zorgt voor pr en management, Roy is choreograaf en artistiek directeur. Zij groeiden op in Rotterdam en Enschede en ontmoetten elkaar zes jaar geleden bij de MTV-Megafestatie. Het was liefde op het eerste gezicht. 'De showwereld heeft het ons wel makkelijker gemaakt', vertelt Franklin. 'In de artistieke wereld kan je eerder zijn wie je bent, de buitenwereld accepteert je daardoor sneller.'

Voor Roy begon het dansen toen hij op zijn vijftiende door schoolvriendinnen werd meegesleept naar een streetdanceles. 'Omdat ik altijd met videoclips op tv mee danste, was men daar onder de indruk van mij. Voor mij was het de eerste keer dat ik iets goeds deed, qua lichaamsbeweging. Ik zat altijd maar voor tv. Dat kwam mijn gewicht niet ten goede.'

Daarna ging het snel, Roy kon zo door naar de selectie, begon les te geven en werd in 2000 met zijn eigen Twente Dance Team Nederlands kampioen Streetdance. Vervolgens danste hij voor MTV, waar hij Franklin leerde kennen. Sindsdien zijn zij onafscheidelijk. Samen met hun compagnon Chantal Kik gingen ze naar Amerika en Canada en dansten onder meer bij Tina Landon, een icoon op choreografisch gebied. Zij liet hun zien dat je eigen talent, zoals Roy dat heeft met urban hiphop, kunt aanvullen met (klassieke) danstechnieken.

Roy en Franklin, één van de stellen die Erwin Olaf portretteerde voor het jarige COC. De oudste homobelangenorganisatie ter wereld wordt zestig en begint het jubileum op 5 mei aanstaande met een fototentoonstelling van Erwin Olaf, die op dertien bevrijdingsfestivals in het land te zien is.

Uit onvrede met een groeiend aantal incidenten rond homo's liet Erwin Olaf eind vorig jaar aan Het Parool weten zich niet 'als een laffe nicht de stad uit te laten jagen'. Hij wilde iets doen, zonder echter de boel op scherp te zetten. Daarom verbeeldde Olaf het thema van de bevrijdingsfestivals: 'Vrijheid maak je met elkaar.' Op meters grote doeken en vlaggen laat hij heel verschillende mensen zien die één ding gemeen hebben: ze stralen liefde uit. 'Daar gaat het om', zegt Olaf, 'het gaat om de liefde en interesse in elkaar. Trek je niet terug in je eigen subcultuur. Ga met elkaar om, bemoei je met elkaar en gééf om elkaar!'

Erwin Olaf begon in de jaren '70 zijn carrière als fotograaf bij het COC Magazine. De homobelangenvereniging had hij eerder leren kennen toen er op zijn middelbare school in Schothorst 'een paar mensen van vlees en bloed' voor de klas verlossende woorden kwamen spreken. 'Eindelijk iemand die zei dat het niet erg was.'

Zestig jaar geleden kwamen in het Amsterdamse hotel Krasnapolski mensen bijeen onder de schuilnaam de Shakespeare Club. Niet overbodig: toen Krasnapolski begreep wat voor club het was, werd hun verdere toegang ontzegd. Korte tijd later huurde men eigen ruimte en koos de onberispelijke naam: Centrum voor Ontspanning en Cultuur.

Sindsdien is er voor homo's veel veranderd. Maar de verworvenheden worden niet meer als vanzelfsprekend ervaren. Daar wil het COC zich nu op richten. '5 mei, de Dag van de Vrijheid, is een mooie gelegenheid om met vele anderen stil te staan bij vrijheid en eigen verantwoordelijkheid', aldus COC-voorzitter Frank van Dalen. 'Dat blijkt nodig: vrijheid en verdraagzaamheid staan onder druk. Ook in Nederland.'

Franklin en Roy zijn open over hun relatie. Toch, als ze ergens voor het eerst komen, horen ze steevast: 'Zijn jullie broertjes?' En ze krijgen tips waar ze leuke meisjes kunnen ontmoeten. Ze lachen erom. Roy: 'Vóór mijn coming out was ik wel bang voor reacties. Achteraf denk ik: ik gaf les, deed veel met hiphop. Dat is stoer, men vond mij leuk en accepteerde daarom sneller dat ik zo was. Dat was anders geweest als ik klassiek ballet had gedaan.'

    • Reinie van Goor