Risico op stalken na date via internet

Vrouwen die via internet een date afspreken, lopen het risico dat ze tegen een stalker aanlopen. Stalking via internet neemt snel toe, zegt de Stichting Stop Stalking uit Best. Die stichting krijgt iedere maand honderden meldingen van vrouwen die na een afspraakje via internet worden lastiggevallen.

Een op de vijf meldingen die bij Stop Stalking binnenkomt betreft een geval van internetstalking, zegt directeur Jack Kantelberg van de stichting desgevraagd. Driekwart van die slachtoffers heeft de dader online leren kennen via bijvoorbeeld een datingsite of een chatroom. De overige 25 procent kende de stalker al via een ontmoeting in de 'echte wereld'.

Nederland telt 2,5 miljoen alleenstaanden, van wie er naar schatting 300.000 via internet op zoek zijn naar een partner.

'Ik dacht dat ik een aardige jongen had ontmoet', schrijft een jonge vrouw op het webforum van het meisjestijdschrift Yes. Maar toen ze aangaf hun relatie tot een gewone vriendschap te willen beperken 'werd 'ie gek en ging 'ie me stalken. Hij dreigde dingen over mij op internet te zetten'.

Cyberstalking kan verschillende vormen aannemen. Soms vindt het stalken plaats na virtuele contacten, soms na een werkelijke ontmoeting. De stalker kan het slachtoffer bestoken met ongewenste e-mails en sms'jes. De stalker kan ook roddelverhalen en compromitterende foto's en video's van het slachtoffer verspreiden op internet. Ook worden vrouwen en meisjes lastiggevallen in chatrooms en via instant messenger-programma's als MSN en ICQ.

Omdat het op internet eenvoudig is om een andere identiteit aan te nemen en om voortdurend van provider en e-mailadres te wisselen, is het voor het slachtoffer vaak moeilijk te bepalen wie de stalker is.

De Stichting Stop Stalking raadt vrouwen die op internet naar een partner zoeken aan om niet te snel hun adres en telefoonnummer te geven aan hun date. Ook datingsites houden rekening met stalking. 'Meer informatie verstrekken kan altijd; verstrekte informatie terugdraaien nooit', zo valt te lezen als advies op de datingsite van D Date.

    • Marie-José Klaver