Publieke omroep verandert

In het nieuwe programmaschema van de drie zenders van de publieke omroep verhuizen veel programma's naar een andere zender of naar een ander tijdstip. Wel blijven veel bestaande programma's gehandhaafd. De nieuwe zenderindeling gaat per 1 september in en moet het marktaandeel van de publiek omroep vergroten.

De verschillende omroepen waren bang dat dit ten koste zou gaan van kwetsbare genres als de documentaire. Daarom werd door omroepen en programmamakers veel tegen het nieuwe schema geprotesteerd. December vorig jaar liet een aantal publieke omroepen het concept-advies 'Een sprong in het duister' schrijven waarin de nieuwe indeling werd afgewezen. Desondanks gaan de veranderingen door.

Nederland 1 is bestempeld als een 'familienet'. Daartoe zijn onder meer Spoorloos, Lingo, Boer zoekt vrouw, muziekprogramma's, medische programma's en het Journaal van zes en acht uur op dit net ingedeeld. De actualiteitenrubriek Twee Vandaag verhuist naar Nederland 1. Er wordt nog gediscussieerd over de vraag of het daar Een Vandaag moet gaat heten. Nederland 2 geldt in het nieuwe schema als 'verdiepend' en 'zingevend'. Hier komt, naast documentaires, praatprogramma's en de actualiteitenrubrieken Netwerk en Nova ook lichtere kost als Man bijt hond, Tussen kunst en kitsch en quizprogramma's. Nederland 3 wordt 'vernieuwend'. BNN zal er veel uitzendingen verzorgen. Verder staat de soap Onderweg naar morgen geprogrammeerd. Elke werkdag om half acht begint op deze zender De wereld draait door. Ook het voetbal van de Champions League is hier ondergebracht.