Poetin dreigt levering van gas te verleggen

Rusland zal zijn focus voor de levering van olie en gas verschuiven van Europa naar Azië, als de EU zich blijft verzetten tegen de uitbreidingsplannen van Russische energiebedrijven. Dat heeft de Russische president Poetin gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst in Tomsk. 'Ondanks de grote vraag naar energie worden er allerlei excuses gebruikt om ons te beperken naar het noorden toe, naar het oosten en het westen', zei hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

De uitlatingen volgen op soortgelijke dreigementen die topman Alexei Miller van het Russische staatsbedrijf Gazprom onlangs deed. Europa krijgt een kwart van zijn gas uit Rusland, en dat zal volgens verwachtingen oplopen.

Gazprom wil uitbreiden in Europa om meer te profiteren van de hoge gasprijzen. Zo overweegt het een bod op het Britse gasconcern Centrica, dat elf miljoen klanten heeft. In Groot-Brittannië is veel weerstand tegen deze mogelijke overname, hoewel premier Blair gisteren heeft gezegd dat een bod van Gazprom niet zal worden geblokkeerd. Ook in Nederland wil het Russische bedrijf uitbreiden.

Gazprom heeft inmiddels een marktwaarde van 267 miljard dollar (214 miljard euro) en is daarmee het op een na grootste beursgenoteerde energiebedrijf, op het Amerikaanse ExxonMobil na.

Rusland wil bij voorkeur lange-termijn contracten afsluiten met zijn klanten, om zekerheid van levering te hebben. Maar Europa wil dit soort contracten juist afbouwen om meer concurrentie te krijgen op de liberaliserende Europese energiemarkt. Verder wil Europa dat Gazprom buitenlandse concurrenten toelaat op zijn Russische pijpleidingen.

Ook maakt Europa zich er zorgen over dat Rusland buitenlandse investeerders weigert. Zo mag topman William Browder van Hermitage Capital Management, de belangrijkste buitenlandse investeerder in Rusland, sinds november het land niet meer in.

Vandaag bleek dat topvrouw Clara Furse van de Londense beurs per brief Poetin heeft gewaarschuwd dat het investeringsklimaat in zijn land schade lijdt als de regering blijft weigeren Browder toegang tot Rusland te geven. De brief, gedateerd 25 april, is uitgelekt naar de Financial Times. Het is zeer ongebruikelijk voor het hoofd van de London Stock Exchange om zich rechtstreeks tot een staatshoofd van een ander land te wenden.