`Pensioen vrouw voor transseksueel`

Rotterdam, 27 april. - Een Britse man-naar-vrouw transseksueel die een ouderdomspensioen voor vrouwen geweigerd werd, heeft daar volgens het Europese Hof van Justitie wel recht op. Dit maakte het Hof vandaag bekend. Sarah Margaret Richards werd bij geboorte in 1942 als man ingeschreven in het geboorteregister. In 2001 onderging ze een operatieve geslachtsverandering. Voor de Britse wet wordt het geslacht echter alleen bepaald door wat in de geboorteakte staat vermeld. Dit kan later niet worden veranderd. Britse mannen maken vanaf 65 jaar aanspraak op een ouderdomspensioen, vrouwen vanaf 60 jaar. Volgens het Hof vormt de weigering om Richards vanaf haar zestigste pensioen toe te kennen een discriminatie die in strijd is met een Europese richtlijn over gelijke behandeling op het gebied van sociale zekerheid. Het is lidstaten volgens de richtlijn wel toegestaan een verschillende pensioengerechtigde leeftijd voor mannen en vrouwen vast te stellen.